Борци оружане групе Исламска држава показују све већи интерес за младе жене рођене око 2000. године, које представљају нову мету промоције ИД, објавила је Европска агенција за полицијску сарадњу.

Еуропол, са седиштем у Хагу, објавио је извјештај, а уз њега је израдио и портрет жена за које сматра да би могле бити мета ИД која тражи нове снаге након пада самозваног калифата у марту.

"Пропаганда Исламске државе за своје активности циља девојке и младе жене у доби између 16 и 25 година, које представљају најосетљивију групу и имају приступ друштвеним мрежама. ИД се прилагодила том новом циљу", рекао је Мануел Наварет, директор Европског центра за борбу против тероризма Еуропола, преноси Ал Џазира Балканс.

Током година, у очима бораца младе жене добиле су офанзивнију улогу те нису више задужене само за бригу за дом, децу и супруга.

Када је ИД почела да губи територију, организација је почела да тражи од жена да преузму нову улогу, помажу као докторке или на други начин, односно да не буду само жене традиционално везане уз дом.

Након пада самозавног калифата у марту, Исламска држава је остала активна у више земаља Блиског истока, Африке и Азије и наставља да буде присутна на интернету, преноси Фена.

"Постоји забринутост да та повећана укљученост жена може отворити пут потенцијално великим променама", каже се у извештају Еуропола, у којем се наводи да постоји повећање у Француској и Великој Британији броја ухапшених жена повезаних с активностима тероризма.

Међународна заједница суочена је с проблемом око 4.000 жена и око 8.000 деце бораца ухваћених или убијених у Сирији и Ираку.