Лидер албанске опозиције Љуљзим Баша је рекао да им је албански премијер Еди Рама "објавио рат" и да они морају да заштите земљу, грађане и устав.

"Наше право је да одговоримо по сваку цену и са свим средствима. Неће бити избора без опозиције. То је криминал, посебно у условима нове одлуке председника“, нагласио је Баша, преноси портал а1он.

Он је додао да партијске структуре у континуитету одржавају сусрете са грађанима којима се, како је казао, објашњава да "Рама спроводи државни удар".

"То је национална опасност и мора одмах да се заустави. Земља ризикује да нам се врати визни режим, изолација и репресивни систем путем хапшења", поручио је Баша.

Уједињена албанска опозиција данас је најавила следећи велики "национални протест" који ће бити одржан следећег петка у 20 часова.

Члирим Гјата из опозиционе Демократске партије рекао је да "организаторе протеста једва задржавају грађане да не излазе да протестују сваког дана".

Локалне структуре опозиционих странака свакодневно организују протесте у местима и градовима где се одржавају предизборни митинзи владајуће коалиције, на којима учествује и премијер Рама.

Владајућа коалиција наставља са изборном кампањом за локалне изборе који су били предвиђени за 30. јуна, и поред тога што их је албански председник Иљир Мета одложио.

Рама је критиковао Мету због одлуке о одлагању избора, рекавши да шеф државе доживљава албански устав као "шољу за кафу и предвиђање будућности".

Рама је поручио да ће, и поред одлуке Мете о одлагању избора, локални избори бити одржани 30. јуна и да их опозиција не може спречити.