ДЕМОНСТРАНТИ у Албанији камењем су напали конвој аутомобила у коме је било и возило албанског премијера Едија Раме у граду Либражд, надомак македонско-албанске границе, преноси македонски портал макфаџ.

Према тим информацијама, албанска полиција је успела да заустави блокаду конвоја у којој се налазио Рама.

Аутомобил албанског премијера ипак је успео да заобиђе највећи део масе грађана користећи споредне путеве. Неколико демонстраната је повређено након што су их ударила возила из конвоја, наводи портал.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
ИНЦИДЕНТ У АЛБАНСКОЈ СКУПШТИНИ: Еди Раму гађали јајима у парламенту (ВИДЕО)


Албанска полиција ухапсила је 16 представника и симпатизера опозиционе Демократске партије у албанском граду Пјеренџас, под оптужбом за блокирање саобраћаја и спречавање изборне кампање владајуће Социјалистичке партије.

Четири функционери Демократске партије, два локална лидера и два генерална секретара, бивши посланик Демократске партије и три симпатизера те странке ухапшени су због нелегалног организовања скупа, преноси портал а1он.

Хапшења су уследила након што су демонстранти блокирали пут конвоју аутомобила Едија Раме у месту Перенџас и узвикивали "Рамо одлази"! Албански премијер је требало да се састане са партијским симпатизерима у Либражду и да саопшти кандидата за градоначелника Перенџаса.

Хапшења се догађају у условима дубоке политичке кризе у Албанији, пошто је председник државе Илир Мета указом одложио локалне изборе заказане за 30. јун, а владајућа Рамина Социјалистичка партија у парламенту покренула иницијативу за његово разрешење.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Еди Рама гађан ципелом у парламенту Албаније (ВИДЕО)

Премијер Рама је у неколико наврата упозорио демонстранте да ће бити ухапшени сви они који буду покушали да блокирају политичку кампању његове странке и изборног процеса на локалним изборима, који је требало да се одрже 30. јуна.

Лидер албанске опозиције, председник Демократске партије Љуљзим Баша, рекао је, поводом хапшења неколико локалних лидера његове странке у Елбасану, да ће опозиција наставити борбу за Албанију, као и за цео Европу.

"Ова дела су политички мотивисана одмазда против грађана који протестују против режима Едија Раме. У међувремену, преко 50 присталица и чланова Демократске партије држе се у притвору без законске оправданости. Стотине грађане је протестовало против владе и корумпираних послова. Ово је доказ о репресивном режиму који је ирелевантан за демократску европску земљу", нагласио је Баша.