Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да је спреман да саслуша страну владу или особу, који би могли да му понуде негативне информације о његовим политичким противницима на председничким изборима 2020.


"Нема ничег погрешног у томе. То није мешање. Они имају информације, и ја мислим да бих их узео. Ако бих мислио да нешто није у реду, можда бих обавестио ФБИ", рекао је Трамп у интервјуу телевизији Еј-Би-Си.


Трампова изјава уследила је мање од три месеца након објављивања извештаја специјалног тужиоца Роберта Малера, у којем се наводи да се Русија мешала у америцке председничке изборе 2016. године да би помогла Трампу да порази демократску кандидаткињу Хилари Клинтон, примећује Глас Америке.


На најновију изјаву председника оштро су реаговали демократски чланови Конгреса и председнички кандидати, али је и један од водећих Трампових савезника на Капитол хилу, републикански сенатор Линдзи Грејем.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Трамп: Хилари Клинтон била у дослуху са Русима


"Мислим да је то грешка", рекао је Грејем и, истовремено, оптужио демократе да су од странаца добијале негативне информације о политичким противницима.


Председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси оценила је да Трампова изјава показује да амерички председник не зна шта је исправно а шта погрешно, док су поједини демократски кандидати поново затражили да се покрене процес Трамповог опозива.


Трамп је на Твитеру одбацио критике, наводећи да са страним владама разговара свакодневно.


"Да ли би одмах требало да обавестим ФБИ-ај о тим позивима и састанцима. Смешно", навео је Трамп на свом налогу на Твитеру.