Папа укорио амбасадоре, морају да следе папску политику

Танјуг

13. 06. 2019. у 18:42

Папа укорио амбасадоре, морају да следе папску политику

AP Photo / Папа Фрања

Могу имати резерве у вези с папском политиком, али да они не представљају себе и "не могу да критикују папу иза његових леђа, да имају блогове или да се придружују групама које гаје непријатељство према њему"

Папа Фрања затражио је послушност од амбасадора Ватикана и подсетио их на њихове дужности пред Богом, њим и верницима након година скандала који су нарушили углед дипломатског кора римокатоличке цркве.

Папа је поручио изасланицима да могу имати резерве у вези с папском политиком, али да они не представљају себе и "не могу да критикују папу иза његових леђа, да имају блогове или да се придружују групама које гаје непријатељство према њему", преноси АП.

Неочекивани укор папе је данас у писму уручен више од стотини амбасадора у Риму пред састанак с највишим ватиканским званичницима, а он им је поручио да живе скромне, узорне животе и да буду ближе сиромашнима него елити.

Прочитајте још - Папа отвара тајне архиве Ватикана

Овом писму претходило је неколико сексуалних скандала међу ватиканским изасланицима и бомбастичне изјаве пензионисаног амбасадора Ватикана у Вашингтону, надбискупа Карла Марије Вигана, који је позвао папу Фрању на оставку због толерисања познатих сексуалних злостављача и оптужио га да је игнорисао његова упозорења из 2013. о сексуалним сусретима кардинала с католичким студентима.

Папа је у фебруару рашчинио тадашњег кардинала Теодора Мекарика и изјавио је да се не сећа да је примио било каква упозорења, наводи агенција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације