Руски стручњаци су приступили разради тактичких и техничких задатака за развој најновијег носача авиона на нуклеарни погон, саопштили су представници руске Одбрамбене индустрије.

Ловци Су-33 и МиГ-29К на палуби тешке крстарице носача авиона

Тренутно се формирају тактички и технички задаци за нови носач авиона и још увек их нисмо проследили Уједињеној корпорацији за бродоградњу. Министарство одбране и Главна команда ратне морнарице сагласни су да нови носач авиона треба да буде на нуклеарни погон, пишу медији у Русији, позивајући се на изворе из Одбрамбене индустрије.

Како се истиче, нису наведени рокови за завршетак радова. Међутим, портал подсећа да су у мају неименовани извори тврдили да ће истраживачки и конструкторски радови на стварању првог руског носача авиона на нуклеарни погон са депласманом од 70 хиљада тона започети 2023. године. Наиме, они су укључени у државни програм наоружања до 2027. године.

Подсетимо, почетком јуна је руководилац Уједињене корпорације за бродоградњу Алексеј Рахманов изјавио да је корпорација и више него спремна за стварање нуклеарног носача авиона. Према његовим речима, развој и изградња носача, у складу са светским трендом, уклапају се у период од 15 година.

Тренутно је руска морнарица наоружана једним носачем авион — „Адмирал Кузњецов“, који се налази на поправци.


sputniknews.com