ОСНИВАЧ "Викиликса" Џулијан Асанж (47) корак је ближе ономе од чега је успевао годинама да умакне и од чега је највише страховао - изручењу САД.

Пошто је британски министар унутрашњих послова Саџид Џавид у четвртак потписао налог за изручење Асанжа САД, рочиште о његовој екстрадицији почиње данас у Британији.

Прочитајте још: АСАНЖА ПОСЕТИО ОТАЦ: Изгубио је око 10 килограма, не говори брзо

- Имамо легитиман захтев за изручење, тако да сам га потписао. Али коначна одлука је сада на судовима - прецизирао је Џавид.

Министарство правде Сједињених Америчких Држава је 11. јуна поднело званични захтев Британији за изручење Асанжа, који је избачен 11. априла из Амбасаде Еквадора у Лондону, пошто му је та земља, после седам година, ускратила азил. Односи између Асанжа и новог еквадорског руководства су се погоршали због наводних коментара Асанжа који су оцењени као мешање у унутрашње ствари Еквадора.Прочитајте још: САД доставиле Британији захтев за изручење Асанжа

Асанж је истог тренутка ухапшен и из лондонске амбасаде одведен у притвор. Он је у затвору Белмарш у Лондону, где служи казну од 50 недеља због кршења услова кауције.

Правосудни систем тражи Асанжа због цурења великог броја поверљивих докумената америчке дипломатије који су јавно објављени путем "Викиликса". Ако буде изручен САД, Асанжу прети затворска казна од 175 година због хаковања компјутера.