Рама: Када председник полуди, у име народа реагује парламент

Танјуг

четвртак, 13. 06. 2019. у 11:54

Рама: Када председник полуди, у име народа реагује парламент

AP Photo

Албански парламент ће на дневном реду имати захтев владајуће странке Социјалистичке партије за импичмент председника Иљира Мете
ТИРАНА - Албански парламент ће на дневном реду имати захтев владајуће странке Социјалистичке партије за импичмент председника Иљира Мете.

Албански премијер и лидер владајуће Социјалистичке партије Еди Рама поручио је да одлука председника о одлагању локалних избора у тој држави до сада непознат чин у историји светског владања, преноси портал а1он.

Рама је нагласио да је парламент дужан да реагује у име народа када председник „полуди“, оцењујући да је Мета изгубио право да остане у канцеларији шефа албанске државе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Рама и Баша имају тајни договор?

„Иљир Мета је преузео корак који је непознат у историји светског владања. Потписује указ о изборима па га поништава. Ако свет уђе у логику Иљира Мете, тако да би сваки потпис неког ауторитета могао бити повучен, не би постојала држава, правила, смернице, већ цео свет би био једна велика гунгула“, нагласио је Рама.

Он је казао да ће овај чин албанског председника остати само ружно и неодговорно дело које не може да се прихвати и толерише.

"Председник је изгубио право да остане у канцеларији председника Републике све док је моћ народа у парламенту и све док парламент има право да реагује у име народа уколико председник полуди“, поручио је Рама.

Он је оптужио опозицију да се плаши да изађе испред народа, да се плаши од избора, одмеравања политичких снага и правосудних реформи.

Албански председник Иљир Мета прошлог викенда је поништио указ о одржавању локалних избора у тој земљи, заказаних за 30. јуна, јер, како је навео, то је био једини начин да се смире политичке тензије које би могле да ескалирају у грађански конфликт.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације