ПОСАДЕ са два танкера у Оманском заливу су спасене пошто су напустиле пловила у пламену, погођена "мистериозном" експлозијом у тренутку јасно растућих тензија између САД и Ирана. Овај инцидент се догодио само месец дана после напада на четири нафтна танкера недалеко од обала Уједињених Арапских Емирата и стратешког Ормуског мореуза, за шта су САД кривиле Иран, док је Техеран то демантовао, а Савет безбедности УН није упро прстом ни у једну земљу.

У том инциденту, међутим, штета је била мала, и нико није евакуисан. Овог пута је реч о далеко озбиљнијој ситуацији, танкери су претрпели озбиљну штету. Иран је потврдио да је спасао 21 члана посаде са танкера "Кокука курејџес" у јапанском власништву који је пловио под заставом Панаме, и 23 са пловила "Фронт Алтер" у норвешком власништву, под заставом Маршалских острва. Сви спасени су превезени у луку Јаск. На "Фронт Алтеровом" танкеру било је и 11 Руса.

ПРОЧИТАЈТЕ И: У Оману измерена највиша ноћна температура икада на свету

И САД тврде да су учествовали у спасавању са танкера који су излазили из Оманског залива. Америчка Пета флота је пренела да је добила позиве у помоћ танкера, наводећи да су бродови "вероватно мете напада".

Први пожар избио је на броду са маршалском заставом, који је био 25 наутичких миља од иранске обале. Превозио је метанол из Катара ка Тајвану. Око сат касније други брод под панамском заставом се запалио, само мало даље. И тај брод је превозио метанол из Саудијске Арабије ка Сингапуру.

Но, узрок пожара на танкерима у близини једног од најпрометнијих поморских путева, којим пролази и око петина укупне светске нафте, засада је нејасан иако се верује да су изазвани нападом. Једни тврде да је танкер погођен торпедом, други сугеришу мински напад. Техеран примећује да је необично да се инцидент догодио током посете јапанског премијера Шинзо Абеа Ирану.

- Неко покушава да дестабилизује односе Ирана и међународне заједнице - изјавио је за британски Би-Би-Си ирански званичник, поричући везе с инцидентом.


Аналитичари процењују да ће овај инцидент даље продубити напетости у стратешки важном поморском пролазу кроз који пролази стотине милиона долара вредне нафте. САД су већ после првог инцидента упутиле у ову област носач авиона и бомбардере Б-52 као одговор на наводни план Ирана да нападну америчке снаге на мору. Иран одбацује такве оптужбе и оптужује САД за агресивно понашање. Техеран је спреман да подигне ниво безбедности у својим водама и одбија преговоре са САД.


ЦЕНЕ ЛЕТЕ У НЕБО

ЦЕНА северноморске нафте типа "брент" порасла је за чак 4,0 одсто, након извештаја о експлозијама које су се догодиле на два танкера у Оманском заливу у близини иранске обале. Цена "брента" се, ипак, касније нешто уравнотежила, забележившки скок од 2,38 одсто на 61,37 долара за барел.