Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков изјавио је да је данашњи састанак с америчким званичницима био полазна тачка за решавање питања контроле наоружања.

Делегације две државе које су предводили Рјабков и заменик државног секретара за контролу наоружања Андреа Томсон састали су се данас у Прагу, а руски званичник је, како преносе руске новинске агенције, изразио разочарење што разговори са америчким колегама нису резултирали "неком врстом календара будућих састанака или одређеним планом акција".

Он је рекао и да "укупни резултати данашњег догађаја више нису везани за једнократни контакт , и да ће након овога уследити нови разговори, наводи АП.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Rjabkov: Rusija počela s razvojem raketa srednjeg dometa

Русија је била узнемирена повлачењем САД почетком године из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) и више пута је изразила забринутост због Уговора о контроли стратешког нуклеарног наоружања (СТАРТ) , још једног кључног споразума о контроли наоружања који истиче 2021. године.

Руски председник Владимир Путин упозорио је недавно на опасност распадања међународног система контроле нуклеарног оружја и рекао рекао да разговори с Вашингтоном о продужењу нуклеарног споразума СТАРТ тек треба да почну.