Бугарски премијер Бојко Борисов рекао је да Бугарска као НАТО чланица може да помогне Северној Македонији у чувању ваздушног простора, ако, како је он навео, постигне споразум о куповини нових осам ловаца Ф-16 са Сједињеним Државама, преноси Ројтерс.

Како наводи Ројтерс, Бугарска, која је такође чланица Европске уније жели да замени своје ваздухоплове МИГ-29, совјетског порекла и да обнови своју ескадрилу у складу са НАТО стандардима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - BUGARSKI MINISTAR ODBRANE: Makedonski jezik ne postoji; Blokiraćemo prijem u NATO i EU ako Zaev nastavi da to tvrdi

Пентагон је саопштио да је Стејт департмент САД одобрио могућу продају осам ловаца Ф-16 и додатну опрему Бугарској у вредности која је процењена на 1,67 милијарде долара (нешто више од 208 милиона по авиону).

Са друге стране, Бугарска очекује понуду о куповини ловаца Ф-16 од стране САД са попустом у вредности од 1,2 милијарде долара.

ПРОЧИТАЈЕ ЈОШ - Bugarska očekuje ponudu za osam F-16 od SAD

Ја сам разговарао са колегом Зораном Заевим прошле недеље о чувању македонског неба када добијемо нове авионе“, рекао је Борисов, додајући да је то добро за обе стране.

Бугарски министар Красимир Каракачанов је изјавио да ће у току недеље добити официјалну понуду од стране о куповини ловаца модел Ф-16.

Очекувани споразум за Локхед Мартин Ф-16 Блок 70 ловци за Бугарску ће бити највреднији договор о куповини војне опреме од пада комунистичког режима у 1989. године.

Северна Македонија очекује да ће постати 30. чланица НАТО следеће године, а такође очекује да ће добити датум о преговорима о приступању са Европском унијом након постизања споразума са Грчком око уставног имена те земље.

Претходно је Атина блокирају тој бившој југословенској републици евро-атлантску интеграцију.