АСАНЖА ПОСЕТИО ОТАЦ: Изгубио је око 10 килограма, не говори брзо

Танјуг

среда, 12. 06. 2019. у 10:51

АСАНЖА ПОСЕТИО ОТАЦ: Изгубио је око 10 килограма, не говори брзо

Фото: Танјуг/AP

Џон Шиптон приметио симптоме могућег интензивног психолошког притиска којем је његов син био изложен
Драматични губитак тежине Џулијана Асанжа се стабилизовао и он ће ускоро бити довољно добро да напусти затворску болницу, изјавио је његов отац Џон Шиптон пошто га је у уторак посетио у затвору Белмарш у Лондону.

Прочитајте још:
САД доставиле Британији захтев за изручење Асанжа

Оснивач ВикиЛикса је пре неколико недеља пребачен у медицинско одељење у затвору након изненадног и драматичног губитка тежине због болести, пише Сиднеј Морнинг Хералд, не наводећи о којој је болести реч.

"Изгубио је око 10 килограма, што није добро, али се сада стабилизује", рекао је Шиптон након што је провео сат времена са својим сином у центру за посету тог затвора високе сигурности.

Прочитајте још:
Шведски суд неће тражити меру притвора за Асанжа

"Његови покрети постали су фини и деликатни, и он пажљиво размишља о стварима пре него што их каже. Не говори брзо. Оно што каже, промишљено је - добро промишљено", додао је Асанжов отац.

Шиптон је рекао да би то могао бити симптом интензивног психолошког притиска којем је његов син био изложен.

Али Шиптон је рекао да је "борба још траје", иако је "ватра помало згаснула", а његов син је "очигледно оптимистичан" да неће бити изручен САД по оптужбама за шпијунажу.

Раније овог месеца Асанж се није појавио на суду због лошег здравственог стања.

Шиптон је рекао да се највише брине да затворска ограничења спречавају његовог сина у припреми одбране против изручења.

Очекује се, ипак, да ће се Асанж појавити путем видео линка на рочишту у петак, када се очекује да ће бити објављени нови детаљи о америчком случају против њега, пише аустралијски лист.

"Како припремати случај када не можете приступити документима или компјутеру или (правним) папирима?", рекао је отац осивача Викиликса.

Асанжа је у уторак посетио и кинески уметник и активиста Ај Вејвеј - који је рекао да је "веома забринут" због Асанжовог стања, и за разлику од Шиптона не мисли да је Асанж оптимистичан по питању својих изгледа.

Он ј ерекао да су њих двојица разговарали о томе колико су "људска права крхка у данашњем свету".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације