Индију је погодио топлотни талас током којег је измерено рекордан 51 степен, а 36 особа је преминуло, углавном најсиромашнији радници, објавила је данас државна служба за непогоде која је упозорила да су рекордне температуре забележене у више индијских савезних држава него претходних година.

У Њу Делхију је измерено 48 степени, док је 51 степен измерен у држави Раџастан, преноси Ројтерс.

"Ово је најгори топлотни талас до сада. Сличан талас 2015. године био је забележен у девет држава, а сада се процењује у 23", рекао је метеоролог из Националне службе за непогоде.

Он је додао да је потврђено 36 смртних случајева, највише међу слабо плаћеним радницима који долазе из руралних подручја у градове у потрази за послом и бољим животом.

У Индији за време летних месеци обично влада несташица воде, али ове године је ситуације особито забрињавајућа у западним и јужним провинцијама у којима 2018. није било много врућина за време сезоне монсунских киша.

Служба за непогоде предвидела је да ће топлотни талас погодити Индију средином марта, али време је постало екстремно средином маја, па се очекује да ће оно трајати до средине јуна.

ЧЕТВОРО УМРЛО У НЕКЛИМАТИЗОВАНОМ ВОЗУ

Четири особе које су се враћале са хиндуистичког ходочашћа умрле су због високе врућине док су путовале у неклиматизованом вагону индијског воза.

Температуре су у уторак у Индији достизале и 48 степени, јавља АП.

Прочитајте још - ВОЗ УЛЕТЕО У ГОМИЛУ: Најмање 58 људи погинуло, више од 200 повређено

Званичник у железници Маноџ Кумар каже да су четири особе, старости између 69 и 81 година, биле део групе која се враћала у јужну државу Кералу након посете светом граду Варанаси на северу Индије.

Кумар је рекао да је људима позлило у вагону, а доктори који су их дочекали на станици Џанси могли су само да констатују смрт.