Макрон: Поклонио сам Трампу храст и осушио се, шаљем му други

Танјуг

уторак, 11. 06. 2019. у 21:45

Макрон: Поклонио сам Трампу храст и осушио се, шаљем му други

Овај храст се осушио Фото ЕПА

Француски председник Емануел Макронкаже да нема никакве симболике у томе што се храст који је поклонио прошле године Трампу осушио, те поручује да људи не би требало да траже симболику у свему

Француски председник Емануел Макронкаже да нема никакве симболике у томе што се храст који је поклонио прошле године Трампу осушио, те поручује да људи не би требало да траже симболику у свему, а америчком председнику ће, додаје, послати ново дрво.

"Послаћемо му још једно, то није трагедија", рекао је Макрон за швајцарску телевизијску мрежу РТС на маргинама састанка Међународне организације рада у Женеви.

"Не тражите симболе тамо где их нема, симболично је било то што смо га садили заједно", оценио је Макрон, а преноси Ројтерс.

ПРОЧИТАТЈЕ ЈОШ - Osušilo se drvo prijateljstva Trampa i Makrona

Дрво из шуме Бело у Француској, где је готово 2.000 америчких војника погинуло у Првом светском рату, ископано је недуго након што је посађено.

"Испоставило се да је овај храст стављен у карантин због америчких санитарних разлога, а јадно дрво није преживело", рекао је Макрон и додао: "Послаћу други храст, јер мислим да маринци САД и пријатељство због слободе између наших народа то заслужују".

Двојица председника прославила су посебан однос између Сједињених Држава и Француске током Макронове државне посете у априлу 2018. тако што су засадили младицу храста испред Беле куће.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Džonson: Spustio sam slušalicu Trampu, mislio sam da je šala

Оно је стављено у карантин због страха да би се паразити са дрвета могли проширити на друго дрвеће са поседа на којем се налази Бела кућа.

Амерички званичници су овог викенда потврдили да се дрво осушило, што је изазвало бујицу коменатра на друштвеним мрежама у којима су смрт дрвета упоређивали са "тешким" односом који су два лидера имала након те посете.

Макрон се, наиме, не слаже са америчким унилатералним приступом трговини, са ставом око климатских промена и иступањем Трампа из нуклеарног споразума с Ираном, наводи агенција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације