Албанији прети озбиљна криза након протеста уједињене опозиције и неслагања председника и премијера, Иљира Мете и Едија Раме о (не) одлагању избора.

Након што је Мета поништио указ о одржавању локалних избора заказаних за 30. јун, Рама тврди да ће избори бити одржани свидело се то или не председнику државе који, како каже, треба да поднесе оставку.

Прочитајте још: ПРОТЕСТ ОПОЗИЦИЈЕ У ТИРАНИ: Бачени Молотовљеви коктели испред кабинета премијера (ВИДЕО)

„Владу не може да обори нико осим глас народа“, рекао је Рама.

У образложењу о одлагању локални избора албански председник је рекао да постоји хитна потреба о смиривању стања како би се спечила непредвидљива ескалација конфликта.

Како је наведено у саопштењу из кабинета албанског шефа државе, постоји забринутост због угрожавања имиџа те земље у свету.

Конфликт између премијера и председника Албаније догодио се за време осмог протеста уједињене албанске опозиције у Тирани, где су се демонстранти поново сукобили са полицијом, током којих су коришћени молотовљеви коктели, на које је полиција одговорила димним бомбама.Албански премијер Рама је оптужио опозицију да жели да „сахрани“ започете реформе у правосуђу, али, како је навео, он ће се заједно са народом борити за правду.

Са друге стране, лидер албанске опозиције Љуљзима Баша је напоменио да је њихов циљ ослобадање Албаније од криминала и дроге, те да је то основни захтев одлазак Едија Раме.

Прошле суботе на протестима уједињене опозиције у Тирани било је ангажовано више од 1.700 полицајаца, припадника албанске Националне гарде, полицијске службенике из Драча и Елбасана, као и припадници специјалне јединице „Шкипоњат“.

Након поништавања указа о одржавању избора од стране председника Мете, албанска владајућа странка, чији је лидер Еди Рама, одлучила је да покрене процедуру о импичменту шефа албанске државе на седници парламента у четвртак.

Албанска Централна изборна комисија данас је такође одбацила поништени указ Илира Мету, саопштивши да ће избори бити одржани у заказаном термину односно 30. јуна.