Полиција је данас на улицама Хонг Конга употребила бибер спреј након што је неколико стотина учесника протеста, одржаних због увођења новог закона о екстрадицији, покушало да се пробије кроз киордон полиције до зграде парламента.

Како је јавио Ројтерс, полицајци су припремили сузавац и били су спремни да га испаљују.

Десетине хиљада људи протестује на улицама Хонг Конга због контроверзног закона о екстрадицији, који би омогућио да осумњичени буду послати у Кину и друге земље да им се тамо суди.

Више од 2.000 полицајаца је ангажовано да надгледа протест на којем организатори очекују више од пола милиона људи, чиме би то постао највећи протест у Хонг Конгу још од 2003. године, када се окупио сличан број људи протестујући због владиних планова да се пооштре закони о националној безбедности, који су касније одбачени.

Демонстранти су узвикивали "Без изручења Кини, без злог закона" и позивали председницу владе Кери Лам да поднесе оставку.

Она је одбила да се повуче и навела да закон предвиђа заштиту и да ће "попунити рупе" у закону.Измене закона треба да поједноставе процедуру за сваки појединачни случај за одобравање изручења тражених осумњичених другим земљама, укљућујући матичну земљу Кину, Макао и Тајван, поред 20 земаља са којима Хонг Конг већ има споразум о екстрадицији.

Хонг Конг, бивша британска колонија, враћена је Кини 1997. године, уз гаранције аутономије и слободе, укључујући посебан правни систем.