Марин ле Пен: Пробудила се Европа нација што је нада и за Србију

Горан ЧВОРОВИЋ

09. 06. 2019. у 11:00

Председница француске странке Национално окупљање. Избори за ЕП значе и крај подршке ЕУ иредентизму Косова. Зауставити негирање идентитета који је вековима стваран

Марин ле Пен: Пробудила се Европа нација што је нада и за Србију

Марин ле Пен / Фото ЕПА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА: ПАРИЗ

ПОРУКА коју су гласачи послали широм ЕУ је јасна. Систем у оквиру кога су социјалдемократе и народњаци делили позиције и власт у редовним интервалима доведен је у питање и оспорен је. Националне снаге које су се супротставиле том наднационалном и антидемократском мондијалистичком скретању с курса посвуда су доживеле изборни успех.

То, у ексклузивном интервјуу за "Новости", истиче Марин ле Пен, председница странке Национално окупљање која је на недавним изборима за Европски парламент освојила највише гласова у Француској. Ле Пенова иснистира на суверености нација, а тако гледа и на косовско питање.

* Како видите дијалог између Београда и Приштине и шта је према вашем мишљењу решење за Косово? Како Србија може да очува свој територијални суверенитет?

- Покрет којем председавам одувек се противио независности Косова, водећи рачуна о томе да се испоштује Резолуција 1244 усвојена 10. јуна 1999. године, која је потврдила "посвећеност свих држава чланица суверенитету и територијалном интегритету Србије". Подршка Европске уније иредентизму има циљ да ослаби нације тако што ће их растурити. Радикално се томе противимо.

* Како оцењујете тренутне односе између Француске и Србије?

- Одржавамо са Србијом веома старе односе пријатељства, које време није променило. Са Србијом, током целог процеса њеног ослобађања од отоманске владавине у 19. веку, Француска је успоставила дипломатске, економске и културне привилеговане односе и братство по оружју ојачано током Првог светског рата. Ови односи, наравно, морају да буду очувани и обогаћени ојачаним партнерством у оквиру билатералних веза.

* Мислите ли да Србија једном треба да уђе у ЕУ која ће бити Европа суверених нација и да ли је 2025. година реалан датум за то?

- Као што знате, ми се боримо против политичког система који представља ЕУ, и због тога смо против принципа проширења, који је, пре свега, процес трансфера суверенитета и разводњавања идентитета. Штавише, с обзиром на тоталитарна искакања у функционисању ЕУ, не верујем да Србија има интерес да се интегрише у овај систем. Политика уцена и претњи против Мађарске, због тога што с правом одбија да буде подложна мигрантским квотама и учесталој политици уплитања Европске комисије у политички живот држава чланица, сигнали су упозорења који не треба да се занемарују.

* Какву ЕУ видите после европских избора?

- Европски парламент који ће се формирати после ових избора доводи у питање то старо раслојавање између десничарских и левичарских глобалиста. Европа више не може да се гради кришом, у кружоку технократа и комесара за које се није гласало. У обзир мора да се узме мишљење народа. И у томе је ово демократска револуција без преседана.

Фото ЕПА


* Хоће ли патриотски покрети из Европе да се уједине? Планирате ли да направите велику парламентарну групу са Матеом Салвинијем? Ко би све могао да уђе у њу?

- Јединство чини снагу, и свако је у националним круговима схватио интерес да се успостави противтежа довољно јака да се супротстави европејским политикама које ће се спроводити. По питању суверенитета, идентитета, имиграције, споразума о слободној трговини, важно је заједничко наступање. Брига за очување европских народа од штетности одлука које доноси Европска комисија је заједничка. Радићемо у том правцу да окупимо што већи број посланика који деле ту визију здравог разума и који намеравају да интересе европских народа ставе изнад свих других разлога.

НОВИ ОДНОС СНАГА * У ФРАНЦУСКОМ друштву данас постоји јасна подела бирача између вас и председника Макрона. Остале политичке партије практично више не постоје? - Европски избори су потврдили и појачали оно што се догодило пре две године на председничким изборима, урушавање старог система и настанак новог односа снага између мондијалиста, око којих се окупљају токови размишљања који сматрају да нација више нема будућност и да је неопходно убрзати федерализацију Европе, дељење суверенитета и заједничко управљање, и, с друге стране, око оних који сматрају да је нација суштинска структура која ће осигурати безбедност, просперитет и одбрану идентитета народа. Ова визија је комплементарна са Алијансом европских нација заснованом на праву и слободи народа да управљају сами собом и да се опредељују за сарадње које добровољно одаберу.

* Хоће ли суверенисти моћи да утичу на одлуке у будућем сазиву Европског парламента?

- То очигледно проистиче из резултата избора. Биће, зависно од тема расправе, већине у одређеним околностима која ће ићи и шире од суверениста. То ће, на пример, бити случај са споразумима о слободној размени којима се у Француској супротстављају изабрани представници Жан-Лика Меланшона и Зелених. Исто ће вероватно да буде и по питању миграната, где ће се пољски и мађарски конзервативци, чије земље подлежу процедурама санкција, такође супротставити присилном размештању које је наметнула Комисија и што су подржали народњаци и социјалдемократе.

* Који су то највећи изазови с којима се Европа данас сусреће и како мислите да им се супротставите?

- Споразуми о слободној трговини и питање миграција су у средишту главних економских, друштвених и идентитетских питања с којима се суочава Европа. Ова два питања су фундаментална, јер су део исте ултралибералне логике која представља ДНК Европске комисије. Брисање граница, трка без кочница за профитом и рентабилношћу за мањину на штету већине, негирање идентитета и корена које је историја вековима стварала да би се уступило место мултикултурном, и стога мултиконфликтном друштву, где је човек сведен на једину функцију произвођача и потрошача. То значи ићи супротно од правца историје, свугде где грађани плебисцитно постављају питања заштите, суверенитета и идентитета. ЕУ се гради против Европе, тако да је од суштинског значаја ставити грађане у средиште јавних приоритета и политика.

* Шта очекујете од председника Француске Емануела Макрона после ваше победе на европским изборима? Мислите ли да ће позитивно одговорити на ваша очекивања?

- Чак и пре избора, Емануел Макрон је са одређеним презиром одбио могућност било какве промене политике коју тврдоглаво следи још откако је изабран. Месеци масовних и народних демонстрација, који би власт у било којој демократији довели до тога да се врати пред гласаче, нису имали никакав утицај на председника који се затворио у ауторитарну и узнемирујућу концепцију власти и који, изгледа, мисли да нема демократског избора против његове политике. Такође, резултати европских избора требало је да га доведу до тога да распусти Националну скупштину чија заступљеност више не одговара равнотежи моћи и политичкој реалности земље. Емануел Макрон, који се у овој кампањи афективно и поборнички ангажовао, намерава да истраје у овој политици без смисла, супротној интересима француског народа. На нама је да наспрам овог порицања реалности већ од данас припремимо неопходну замену.

Фото Танјуг-АП


* Како објашњавате негирање ваше странке Национално окупљање од стране власти и главних медија у Француској, и поред тога што сте добили толико гласова? Чини ли вам се то негацијом читавог једног дела популације који је гласао за вас?

- Систем увек користи све своје политичке, финансијске и медијске компоненте када осећа да је у опасности, када постане свестан да народ, који је једини носилац суверенитета, почиње да враћа у своје руке власт која му по праву припада. Навикли смо на те навијачке и пристрасне иступе медија. То је већ био случај 2017. године током председничких избора. Међутим, то нема никаквог утицаја на искрен избор Француза. Одређени креатори мишљења неће заплитањем у порицању реалности и губљењем у често гротескним и карикатуралним нападима обманути бираче који суде на основу чињеница. Од избора до избора они су дезавуисани и, мора се рећи, донекле и дискредитовани.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (22)

Мр Радомир Шћепановић

09.06.2019. 11:26

Десница је спас за Европу! Јер ће је појести муслимани!

Grobarcina Pariz 51+ engineer A330&B747

09.06.2019. 11:44

Nikad sa Srbima prijatelj nije bila niti ce.Jedini koji je na mitinzima govorio protiv priznavanja Kosova i za Srbiju je bio Melonshon i za njega sam glasao i opet cu.Za ove Petenovce NIKAD.

Анти Антифа

09.06.2019. 11:45

Хвала Марин и свим европским националистима који су против "уласка" Србије у ЕУ одн.окупацији мондијалиста из Брисела,Лондона,Берлина и Вашингтона

Gej

09.06.2019. 11:47

To je extremna desnicarka ,rasista i fasista. Posvetiti ovoliki clanak jednom pokretu i politicarki koja je uvek bila u opoziciji i nikad a nije uspela da pobedi na predsednickim izborima u Francuskoj.

DOK SE EVROPA BUDI

09.06.2019. 11:54

NAS NASI POLITICARI USPAVLJUJU, nekim bajkama o clanstvu u tu "nabljuvanu" tvorevinu zvanu EU.

Мома

09.06.2019. 12:01

И ми очекујемо од Мари Ле Пен да нас спасе??? Па ако такви свуда у Европи дођу на власт тек смо награјисали.

Ха! Ха! Ха!

09.06.2019. 15:00

@Slobodan J. - ... Као и за Банат и Срем изван "Vojvodine"!

Ante

09.06.2019. 21:52

@Slobodan J. - I šansa za nezavisnu Dalmaciju i Istru kao i za nezavisan Dubrovnik!

nesh

09.06.2019. 12:33

Suverenisti svih zemalja ujedinite se! ZA De Golovu Evropu nacija, Evropu suverenih država! Da svako upravlja svojim domaćinstvom kako najbolje zna i ume a ne da to čine, diktatorski birokrate i postavljeni komesari EU, postavljeni od strane bankarsko-korporativne oligarhije kojoj granice i identitet naroda i nacija toliko smeta!

mama

09.06.2019. 12:36

Evo iskrenog odgovora-nema pristanka Francuske da udjemo u EU. Manimo se corava posla:NATO je duzan da plati dugove onima koje je razrusio,zato ne priznaje greske,zato prima izbeglice i gura ih onima koji su autenticne nacije,Razara evropu i cim bude dovoljan br. muslimana eto novog Veeliiikog Kosova. Nama ne treba nista takvo.

Nenad

09.06.2019. 12:37

Jedini nacin opstanka Evrope pa i sveta je povratak na staro. Ovakva vrsta ujedinjenja gde je trgovina globalna a politike nacionalne je izvor svih problema.

nesh

09.06.2019. 12:51

Bravo, sjajan intervju! Otvorite oči, koliko ste god u mogućnosti, uspavanom narodu. Treba da zna gde je put za spas!

Mix

09.06.2019. 13:40

Eto zasto se zuri sa resenjem pitanja Kosova, kad se promeni vlast u Evropi nece podrzavati siptare. Samo mi nije jasno sto se nasima zuri...

nadnacionalni ateista

09.06.2019. 14:08

Užas! Umjesto da ga "sjeku u korjenu", dio naseljenih na ovoj Planeti čijim mozgovima pojam "iznad svega čovjek " nije dostupan, opasno prijeti da ugrozi ostatak normalnog dijela planete imaginarnim i nebitnim pojmom zvanim nacionalizam.

Vojnik

09.06.2019. 14:20

Gospodjo LePen francuska desnica je tokom rata 90-ih pomagala Hrvatima. Postoje i dokumentarni snimci o raspolozenju mladih desnicara u Francuskoj tada. Mnogi su slali pomoc, a bilo je i dobrovoljaca na hrvatskoj strani od strane francuskih, nemackih, madjarskih i holandskih desnicara.

MISLIS NA LEGIJU STRANACA?

09.06.2019. 16:00

@Vojnik - TO JE BIO GOTOVINA. Inace osnivac nacionalnog fronta Jean Marie Le Pen (njen otac) je veliki prijatelj Dr. Vojislava Seselja, i nikako nije moglo doci do toga, da on pomaze ustase.

Rale

09.06.2019. 15:41

Ma nemoj. Izadjite vi iz EU pa nam pokazite svojim primerom kako ne valja. Zivite u luksuzu, imate najbolji standard i povlastice a ovamo lose vam je. Sta mi treba da radimo, da pevamo od srece sto nemamo skoro nista?

Миле Транзиција

10.06.2019. 03:47

Сви се помало враћају својој нацији. Увиђају огромну пропаст од наднационалног и корпоративниг управљања светом! Само наши “политичари” упорно трче и моле да нас приме у ту пропалу Унију! Подсећа ме на оно “и после Тита, Тито”! А нас обичан народ нико није ни питао хоћемо ли тамо! О Косову и Метохију нежелим ни да трошим речи! Ужас!!!!