ПАРИЗ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон, британска премијерка Тереза Меј и амерички шеф државе Доналд Трамп одали су у четвртак почаст победницима у Нормандији поводом 75 година искрцавања савезника. Руски председник Владимира Путина није добио позивницу за овај скуп.

Церемонија је започела без Трампа, када су рано ујутро Макрон и Мејова положили камен темељац у месту Вер на мору у области Калвадос за будући меморијални центар у част 22.400 људи који су страдали служећи под британском заставом од 6. јуна до 29. августа 1944. године.

Изградња овог импозантног меморијалног центра, по цени од 33 милиона евра, већ је изазвала полемике на обе стране, од неких британских историчара који истичу да споменик Британцима у Нормандији већ постоји, да је изградња скупа, па чак и да везивање за прошлост буди национализам, све до оних Француза који у локалној средини жале што ће око 150 деце изгубити спортски терен на месту где ће бити подигнут комплекс.

Говорећи на скупу у Веру, француски председник Макрон је између осталог поручио да "брегзит" није могао да учини ништа нажао заједничкој прошлости, али ни будућности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Трамп: САД и Француска се слажу око Ирана

Други део церемоније, поводом искрцавања 132.700 војника на плажама Нормандије, одржан је, уз учешће Макрона и Трампа, на америчком војничком гробљу у Колвилу на мору, где почива 9.387 војника, које годишње посети милион и триста хиљада људи.

Оба председника су одала почаст страдалима. Макрон је поручио да "Америка никада није толико велика, као када се бори за слободу других" и подсетио на "важност савезништва слободних народа". То је схваћено као порука Трампу у тренутку док се амерички председник затвара у унилатералну визију САД. Амерички председник је похвалио ветеране "Дана Д" као неке од "највећих Американца који ће икада живети".

У Француској се, истовремено, повела полемика око Трамповог присуства на овом догађају. Тако је познати историчар Јоан Шапуто истакао да се Трамп, са својом унилатералистичком визијом, драстично разликује од Френклина Рузвелта, који се залагао за мултилатерализам и победу над национализмима.

Макрон и Трамп су на гробљу имали јак стисак руке и загрљај, а онда су, после тога, отишли на заједнички ручак у префектуру града Кана у Калвадосу.


ПОРАЗ НАЦИЗМА

ПРЕ 75 година, преко 150.000 савезничких војника је учествовало у искрцавању у Нормандији. Само првог дана искрцавања погинуло је више од 10.000 савезничких војника. Ваздушни, копнени и поморски удар савезничких снага на Нормандију резултирао је ослобађањем Западне Европе од нацистичког режима.