На Хималајима уочена тела несталих планинара

Танјуг

понедељак, 03. 06. 2019. у 16:21

На Хималајима уочена тела несталих планинара

AP Photo

Индијски војни пилоти приметили су пет тела планинара на Хималајима код границе са Кином и Индијом на висини од 5.000 метара
Индијски војни пилоти приметили су пет тела планинара на Хималајима код границе са Кином и Индијом на висини од 5.000 метара.


Верује се да су то тела пет од осам планинара који су нестали у лавини када су покушали да се попну на врх Нанда Деви, до којег је веома тешко стићи.


Њихова тела су идентификована на фотографијама високе резолуције из војног хеликоптера пре него што је због снежних падавина и јаког ветра данас прекинута спасилачка операција, преноси АП.


Операција потраге за још тројицом планинара наставиће се сутра, рекао је званичник индијске држава Утарханд Виџај Кумар Џгданде.


Индијски званичници воде консултације са индијском војском и граничном полицијом о томе како да се допреме тела са планинског врха Нанда Деви, другог по висини у Индији.


"Безбедност је прави проблем како због терена тако и због времена. Увек постоји бојазан да се и спасиоци тамо заглаве", рекао је Џугданде.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Хималаји: Погинула двојица планинара из Европе


Међу несталима су четири Британца, два Американца, по један Аустралијанац и Индијац који су последњи пут били у контакту са базним кампом 26. маја.


Индија не дозвољава планинарима да се попну на врх Нанда Деви, већ само на нешто нижи Нанда Деви Ист до којег је такође изузетно тешко стићи.


"У поређењу са Нанда Деви Истом, Монт Еверест је пикник. Они који су се попели на Еврест не би чак могли ни да закораче на њега. То могу да покушају само технички најкомпетентнији", рекао је Мариндер Коли, искусни планинар и један од оснивача.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације