МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ТОКОМ руско-јапанских преговора, последњих дана маја у Токију, дошло је до полемике између министара спољних послова Тара Кона и Сергеја Лаврова. Јапански министар је казао да је правно неприхватљиво што Русија доводи војску и технику на Куриле, на што је Лавров одговорио да су та острва руска територија и да њена војска на њима може да ради шта хоће.

Јапанска влада је почетком априла протестовала што Русија повећава број својих војника и технике на Курилима и што су недавно одржане вежбе са ракетним гађањима.

На Курилима је Русија заиста модернизовала војне објекте и сада тамо у нормалним условима живе професионални војници који имају уговоре на три године. Али, у Русији сматрају да Јапанци немају прво да замерају суседима што се наоружавају, јер то и сами чине.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: РУСКИ ИСТРАЖНИ ТИМ: Људски фактор узрок експлозија, повређено 89 особа

После последњег сусрета председника САД Трампа са јапанским премијером Абеом саопштено је да ће Токио, који је прошле године био највећи купац америчког оружја, узети од САД још 105 ловаца пете генерације Ф-35. Руски војни аналитичари, као и њихови колеге из Јапану суседних земаља, поставили су питање: "Са ким се јапанска армија спрема да ратује?"

Руси се не плаше да би Јапан могао да војном силом врати Курилска острва. Московски војни аналитичари подсећају да се сада на Курилима системи за одбрану обале "бастион" и "бал", као и ПВО системи, који чувају ту територију из ваздуха. Руски авиони лоцирани на Курилима су наоружани најновијим хиперсоничним ракетама "кинжал" којима могу да потопе јапанске бродове.

Јапан, међутим, има спорна територијална питања и са Кином. Вероватно Јапанци куповином најновијих америчких авиона мисле да суздржавају Кину која је војнички и економски све моћнија, а после САД и Русије, има најмоћнију авијацију. У Токију сигурно знају да су најновији С-400 које ће имати кинеска армија бити наоружани ракетом домета 380 километара, па Јапанци сигурно неће улазити у опасне авантуре.

КРАТКО

Преговори су трајали свега сат и 40 минута. Учествовали су и руски и јапански министри одбране Сергеј Шојгу и Такеши Иваја који су имали и одвојене разговоре.