Председник Аустрије Александер ван дер Белен наложио је данас Бригите Бирлајн, актуелној председници Уставног суда, да формира нову прелазну владу Аустрије.

Бригите Бирлајн, која важи за особу конзервативног политичког опредељења, прва је жена која је у историји Аустрије постављена на функцију канцелара.

Прочитајте још: Аустријски председник формално распустио владу

Она је од 2018. године председница Уставног суда и сматра се надпартијским кадром, али је оба велика „скока“ у својој каријери остварила под владом коју су чинили Народна партија (ОВП) и Слободарска странка (ФПО), најпре 2003.када је постала потпредседница, и прошле године када је постављена за председницу Уставног суда.

Бирлајн је рођена у породици државних службеника и желела је да студира уметност или архитектуру, али ју је мајка, која је завршила уметност, саветовала да ипак упише права.

Прочитајте још: КУРЦ ПОСЛЕ ПАДА ВЛАДЕ: Данас је одлучио парламент, у септембру одлучује народ

Завршила је студије у року и са 26 година положила државни испит, те је са 28 година постављена за државног тужиоца, а са 41 била је на дужности главног тужиоца.

Такође, била је и председница председница Удружења државних тужиоца Аустрије, функцију коју је држала дуго година до уласка у Уставни суд.

За породицу, због каријере, није имала времена, те живи у ванбрачној заједници са једним пензионисаним судијом.

Бирлајн је именована за мандатара за формирање прелазне владе, која ће бити на дужности до формирања нове владе након превремених избора који треба да се дорже у септембру.

Ван дер Белен је, представљајући мандатара којег је изабрао, рекао да је договорено да ће прелазну владу чинити експерти, о чему постоји концензус са парламентарним странкама.

„Последњи дани су за аустријску државу били изазовни. У појединим стварима смо улазили на нове терене, након што је изгласано неповерење влади. Нисмо ниједног тренутка корачали без оријентације, јер смо имали јасну карту у рукама, која не може бити тачнија, а то је Устав. Устав нам даје за сваки корак јасне смернице шта треба радити. Он је основа наше демократије, тако рећи оперативни систем“, поручио је он.

Ван дер Белен је нагласио да Устав предвиђа да у таквој ситуацији он бира мандатара и да је изабрао да то буде жена о којој су новине писале да је увек у нечему прва, а тако ће бити и прва канцеларка.

„Тражили смо неког ко добро познаје Устав,а ко би био бољи него председница Уставног суда“, казао је он.

Ван дер Белен је замолио парламентарне партије да укажу поверење новој канцеларки и влади до избора.

Бирљан је казала да је одлучила да преузме ову одговорну дужност и захвалила се председнику на поверењу.

„Обећавам вама и свим Аустријанцима да ћу оправдати поверење које имате у мене. Видим као својуд ржавничку одговорност, у овој јединственој ситуацији у историји наше земље, да дам свој допринос. Одмах након ове изјаве започећу разговоре са експертима из јавне управе“, најавила је она.

Казала је да жели да предложи председнику кабинет који ће одговорно и добро водити државне послове на добробит свих грађана.

Рекла је и да је Клеменс Јаблонер, дугогодишњи председник Управног суда и професор бечког Универзитета, прихватио да преузме дужност вицеканцелара и министра правосуђа.

Такође, како је пренела, амбасадор Александер Шаленберг је прихватио да буде министар спољних и европских послова.

Указала је да је Шаленберг тренутно шеф Секције за ЕУ у канцеларији канцелара.

Друге чланове владе, како је рекла, представиће наредних дана.