Незапосленост у Немачкој је неочекивано порасла у мају, први пут у скоро у две године, према данашњим подацима Савезног завода за статистику (Дестатис), који сигнализирају да тржиште рада почиње да осећа последице успоравања раста највеће европске економије.

Стопа незапослености је, према десезонираним подацима, порасла на 5,0 процената, преноси Ројтерс.

Према сезонски прилагођеним подацима Дестатиса, број незапослених повећао се у мају за 60.000 на 2,27 милиона људи, а према неприлагођеним подацима број особа без посла је порастао за 7.000 на 2,23 милиона.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Stabilna stopa nezaposlenosti u Nemačkoj, pokazatelj jake ekonomije

Економисти су у анкети Ројтерса предвиђали пад броја незапослених за 8.000 особа.

Немачко снажно тржиште рада представља у последњих неколико година главну полугу привредног раста ове земље, наводи британска агенција и додаје да би повећање незапослености током више месеци могло да ослаби потрошњу домаћинстава, која је један од најважнијих покретача раста.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - NEMCI OTVARAJU VRATA: Posao i vizu uz samo jedan uslov

Иако је неочекивани пораст незапослености углавном резултат ревизије статуса неких корисника новчане накнаде, успоравање привреде је такоде играло улогу, рекао је шеф Канцеларије за тржиште рада Детлеф Шиле.

"На тржишту рада можемо да видимо прве ефекте преливања недавног нешто слабијег економског раста. Потражња компанија за новим радницима нагло слаби, али је и даље на високом нивоу", навео је Шиле.