АТИНА: СПЕЦИЈАЛНО ЗА “НОВОСТИ”

УБЕДЉИВ пораз премијера Алексиса Ципраса и његове странке радикалне левице Сиризе на недељним изборима за Европски парламент, али и катастрофални резултати на истог дана одржаним регионалним и локалним изборима у Грчкој, први је чин дефинитивног пада с трона неприкосновеног и годинама уназад најбитнијег политичара на Егеју.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИЗБОРИ ЗА ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ: Почеле приче о коалицијама

На евроизборима опозициона Нова демократија је освојила 33,23 одсто гласова и седам европосланика, у односу на 23,79 одсто гласова и шест посланика, колико је освојила Сириза.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИСПИТИВАЊЕ У ГРЧКОЈ ПОКАЗАЛО: Нова демократија у предности испред владајуће Сиризе

Разлика од 9,4 одсто је највећа разлика у корист једне партије од 1981. године, од када Грци бирају европосланике.

Владајућа странка је катастрофално поражена и на регионалним изборима. Од укупно 13 регија, кандидати опозиције су победили или убедљиво воде после првог круга у 12 области. Други круг се одржава идуће недеље.

Ципрас је одмах после објављивања резултата најавио да ће после другог круга затражити од председника Републике да распусти парламент и распише превремене парламентарне изборе.

Грчком премијеру је, кажу аналитичари, стигло на наплату све оно што је свесно или изнуђено направио током скоро четворогодишње владавине.

Борећи се са тешким економским проблемима, меморандумском политиком и притиском светских банкарских лобија, Ципрас је заиграо на карту "већине против мањине привилегованих".

Али кажњавање "већине" ригорозном пореском политиком заправо је најтеже погодило средњу класу. Они који су га својевремено довели на власт, окренули су му леђа.

И пензионери, који су листом били за "златног Алексиса", казнили су га зато што је број оних који примају 13. пензију пао на 29,3 одсто, у односу на 39,9 одсто током мандата Нове демократије.

Ципрас је огромну цену платио и због Преспанског договора, који Европа хвали као "историјски домет храбрих политичара". Јер, у свим општинама северне Грчке, од Солуна до Касторије, Сириза је доживела изборни бродолом.

На Ципрасову жалост, искуство говори да су партије у Грчкој, које су побеђивале на европским и локалним изборима, редовно још боље резултате бележиле на следећим парламентарним изборима.

ИСПИТИ ПОМЕРАЈУ ИЗБОРЕ?

ПРЕВРЕМЕНИ парламентарни избори у Грчкој могли би бити одржани 7. јула уместо 30. јуна, а разлог су пријемни испити на грчким универзитетима који ће трајати од 6. јуна до 2. јула, с обзиром на то да је велика већина бирачких места у школама где ће бити пријемни испити. Дан после избора за Европски парламент грчки медији су пренели да би датум за превремене парламентарне изборе у Грчкој могао бити 30. јун.