РУСКИ војни експерти тврде да су садашњи амерички пресретачи, допремљени у базу Девесело у Румунији, преспори за обарање руских ракета. Тај тип пресретача, по својим тактичко-техничким могућностима, представља системе моћније од "Патриота", али слабије од модернизованог система "Егис Асхора".

Објављивање информације о размештању батерије противракетног система ТХААД у Девеселу, на сајту Министарства одбране САД, покренуло је, међу московским експертима, дискусију о томе колика су они опасност по руске ракетне јединице.

Американци су 17. маја у румунској бази ове пресретаче доводили у позицију такозваног бојевог дежурства. Систем ТХААД је намењен за пресретање ракета средњег домета. Шеф Европске команде америчких снага генерал Кертис Скапароти већ је изјавио да су Американци допремили систем у Румунију на захтев НАТО. Батерија ТХААД дошла је из састава бригаде из Тексаса. Американци су исте пресретаче поставили на острву Гуам у западном делу Тихог океана, у Јужној Кореји и Израелу. За својих седам батерија ТХААД са 40 лансирних рампи, америчка војска је, почетком године, наручила 200 ракета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - МОСКВА ПРЕКИНУЛА САРАДЊУ: Русија и НАТО по формули Хладног рата

Руско руководство се противи размештању америчких пресретача, поготово у Европи јер Вашингтон намерава да угрози постојећи ракетни баланс велесила.

СТРАТЕГИЈА

НАТО усваја нову војну стратегију због нуклеарних претњи које долазе од Русије - рекао је у интервјуу за немачки "Велт ам зонтаг" генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг. Осим тога, Алијанса се суочава и са новим претњама на истоку и југу, изјавио је он.