За посланике у Европском парламенту данас се гласало у Хрватској, Немачкој, Француској, Аустрији, Пољској, Шведској, Финској, Данској, Бугарској, Румунији, Италији, Словенији, Грчкој, на Малти, у Белгији, Луксембургу, Шпанији, Португалу, Естонији, Литванији и у Мађарској.

17:48 - ИЗЛАЗНОСТ ВЕЋА НЕГО 2014. ГОДИНЕ

Излазност на изборима за Европски парламент, који су ушли у последњи, четврти дан, када гласа већина земаља чланица Европске уније, делује да је у порасту у неким од највећих држава ЕУ.

АП наводи да широм "Старог континента" траје битка за утицај у будућем сазиву Европског парламента.


Наводи се да је, према подацима добијеним до средине поподнева, излазност благо повећана у Шпанији, Француској и Немачкој.

У Шпанији је излазност стигла до 35 одсто у односу на 24 одсто колико је забележено у истом временском периоду на последњим европским изборима одржаним 2014. године. У овој земљи се такође одржавају и локални, а у појединим деловима Шпаније и регионални избори, укључујући и гласање за градоначелнике Мадрида и Барселоне, док су 2014. избори за Европски парламент били одвојени од других.

17:50 - МАРИН ЛЕ ПЕН ОСВАЈА ГЛАСОВЕ

Према првим информацијама из Француске, излазност је највећа у подручјима где је јака странка Национално окупљање Марин Ле Пен.18:51 - НЕМАЧКА: МЕРКЕЛОВА У ПАДУ

Први резултати излазних анкета са избора за ЕП у Немачкој, указују да је владајући блок немачке канцеларке Ангеле Меркел ЦДУ/ЦСУ, иако у значајном паду, освојио највећу подршку од 28 посто гласова.

У борби за места у Европском парламенту, Зелени су на великом добитку и други су по подршци, док је крајња десница у малом порасту, јављају немачки медији.

Иако је владајући блок немачке канцеларке Ангеле Меркел ЦДУ/ЦСУ освојио највећу подршку од 28 посто гласова, то представља значајан пад у односу на претходне европске изборе, када је унија десног центара освојила 35,4 одсто гласова.

Немачке социјалдемократе су ове године пале са 20,7 посто из 2014. годоне на 15,5 одсто.

Немачки Зелени су после ЦДУ/ЦСУ на другом месту са 22 одсто гласова, што је дупло више у односу на претходне европске изборе.

Крајања десница, Алтернатива за Немачку освојила је 10,5 процената гласова што је више од освојених гласова 2014. годоне, али мање у односу на резултате националних избора 2017. годоне.

19:22 - ИЗЛАЗНЕ АНКЕТЕ У ГРЧКОЈ: НОВА ДЕМОКРАТИЈА ПРВА, СИРИЗА ДРУГА

На изборима за Европски парламент у Грчкој, према излазним анкетама, највише гласова освојила је водећа опозициона странка десног центра Нова демократија, а владајућа левичарска Сириза премијера Алексиса Ципраса је другопласирана.

АНА преноси податке локалних медија да се очекује да Нова демократија освоји између 32 и 36 одсто гласова, а Сириза између 25 и 29 одсто.

Изнад цензуса од три одсто су и социјалистички Покрет за промену (7-9 одсто), док се очекује да ултрадесничарска Златна зора и Комунистичка партија Грчке добију између пет и седам одсто гласова.

АП наводи да би у Европски парламент могли да уђу и представници Европски покрет бившег грчког министра финансија Јаниса Варуфакиса којима се предвиђа око три одсто гласова.

19:53 - ШОК У ХРВАТСКОЈ

Према првим прелиминарнимм резултатима, у Хрватској је данас на изборима за Европски парламент владајућа Хрватска демократска заједница (ХДЗ) освојила четири, СДП три мандата, док су Независна листа Мислава Колакушића, Хрватски суверенисти, Живи зид, Амстердамска коалиција и Независни за Хрватску освојили по један мандат.

Како наводи Индеx.хр, ти резултати нису добри за владајућу ХДЗ.

Биралишта су затворена у 19 сати, а први прелиминарни резултати су урађени без гласова дијаспоре, преноси портал.


20:36 - ВЕБЕР: ДОНЕЋУ СТАБИЛНОСТ ЕУ

Кандидат за председника Европске комисије Манфред Вебер обећао је вечерас да ће донети стабилност у Европску унију у наредних неколико година и оценио да ће про-европске снаге предводити наредни Европски парламент.

Вебер, кандидат Европске народне партије (ЕПП), изјавио је да су избори за ЕП ослабили политички центар, преноси АП.

"Најнеопходније за снаге које верују у ову Европу, које желе добру будућност овој Европи, које имају амбиције за ову Европу, јесте да раде заједно", рекао је Вебер и додао да те снаге морају јасно да се ограде од других политичких група које се противе Европи "и на десној и на левој страни".

Према његовим речима, ЕПП ће бити најјача група у новом сазиву ЕП.

"Ми обећавамо стабилност и гарантоваћемо стабилност у наредним годинама", рекао је Вебер.

20:37 - НАЈВЕЋА ИЗЛАЗНОСТ У ПОСЛЕДЊИХ 20 ГОДИНА

На територији 27 држава чланца ЕУ, без Велике Британије, на европске изборе изашло је око 51 одсто бирача, чиме је постигнута највиша излазност бирача на изборе за ЕП у последњих 20 година, објављено је у Бриселу.

"У питању је први и значајан пораст броја бирача још од одржавања првих европских избора 1979. године", изјавио је портпарол Европског парламента Жауме Дук.

У зависности од излазности у Великој Британији, која ће бити објављена око 23 часа, процењује се да ће излазност за 28 земаља чланица бити између 49 и 52 процента.


20:54 - ЕИКХАУТ: БИРАЧИ ЖЕЛЕ ПРОГРЕСИВНУ И ЗЕЛЕНУ ЕВРОПУ

Предстаници европских Зелених задовољини су првим резулатима избора за Европски парламент који указују на значајан скок подршке њиховој опцији.

Зелени би, судећи према првим прелиминарним резулатима, требало да имају значајну улогу у новом сазиву Европског парламета.

Један од кандидате Зелених за место председника Европске комисије, холандски посланик Бас Еикхаут каже да очекује сјајне резултате за Зелене.

"Мислим да је јасно да су бирачи желели промену и да су гласали за другачију Европу. Мислим да желе прогресивну зелену Европу, за то су гласали и ми ћемо се за то борити”, истакао је Еикхаут.

Прва на листи кандидата Зелених Ска Келер оцењује да је боља излазност бирача знак праве демократије.

”Одлично је што имамо већу излазност на изборима јер то је демократија, правити своје изборе за своју будућност и не дозволити да други одлучуји о вама”, закључила је Келер.


20:55 - ЛЕ ПЕН ПОТУКЛА МАКРОНА

Лидер ултра десничарске странке "Национално окупљање" Марин Ле Пен освојила је данас у Француској највише места на изборима за Европски парламент и тиме победила чак и листу председника Емануела Макрона, показали су прелиминарни резултати.

"Национално окупљање" је према првим пројекцијама резултата освојио око 24 одсто гласова, наспрам 22,5 колико их је освојила странка Емануела Макрона, преноси "Политико".

Портал наводи да би, како се очекивало, "Национално окупљање" требало да предводи националистичко-популистички талас широм Европе, за који се предвиђа да ће освојити чак трећину места у Европском парламенту.


У Шпанији су победили социјалисти, а у Европски парламент би могла да уђе и екстрмно десна странка Вокс.

21:37 - ПУЏДЕМОН ОСВОЈИО МЕСТО У ЕП

У Немачкој, први резултати показују да десничарска Алтернатива за Немачку у тој земљи заузима четврто место са 10 освојених мандата у ЕП, чиме је победила Социјалдемократску партију.

Према пројекцијама, место у ЕП је освојио и бивши каталонски лидер Карлес Пуџдемон који је кампању водио из Брисела, као и његов бивши заменик Ориол Жункерас.

21:40 - ПРВА ПРОЈЕКЦИЈА САСТАВА ЕП

Према првим пројекцијама у новом сазиву Европског парламета најјаче странке и даље биће Европска народна партија, Социјалдемократе и Алијанса либерала и демократа за Европу у коју би требало да уђу и посланици Макронове Републике у покрету.

Први резултати избора по земљама чланица ЕУ донели су и прву пројекцију могућег састава новог Европског парламента.


Према до сада пристиглим прелиминарним резултатима из 11 земља чланица и предизборним најавама из 17 држава чланица, 751 место у Европском парламенту могло би да буде подељено на следећи начин:

Европска народна партија би имала 173 места, Социјалдемократе 147, Алијанса либерала и демократе плус Макронова Република у покрету 102, Зелени 71, вропски конзервативци и реформисти 58, Европа нација и слобода (Салвинијева алијанса) 57, Европа слободе и директне демократије ( Покрет 5 звездица плус партија за Брегзит) 56, Европска уједињена левица/Нордијска зелена левица 42 .

21:43 - ЕВРОПСКА ИЗБОРНА НОЋ И У БЕОГРАДУ

Резултати избора за Европски парламент вечерас се прате и у Београду, а шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици поручује да су они веома важни и за Србију и да се нада да ће и Срби, у не тако далекој будућности, гласати на европским изборима.

Фабрици је на отварању Европске изборне ноћи, којој, између осталих, присуствују амбасадори земаља ЕУ, посланици, представници дипломатског кора, рекао да су избори за Србију важни због будућности политике проширења, те да представљају прославу европске демократије.

Како каже, ЕУ је важна и у Европи, али и ван ње.

Навео је да је ЕП једина европска институција коју директно бирају грађани, која надгледа да ли остале институције функционишу на демократски начин, да ли се поштују људска права, као и да игра кључну улогу у именовању Европске комисије.

Фабрици је напоменуо да на овим изборима први пут гласају "миленијалци" и да Европа мора да послуша и њихове гласове.


Истакао је и да су ове године европски избори релевантнији него пре, не само због нових идеја о будућности Европе, већ и зато што сви грађани широм ЕУ схватају да њихов просперитет, сигурност и демократија зависи од тога шта ће Европа урадити заједно.

Главни уредник портала European Western Balkans, који уз Делегацију ЕУ организује изборну ноћ, Немања Тодоровић Штиплија рекао је да су гласачи у ЕУ показали да су свесни колико им значи Европски парламенент.

Он је оценио да нема сумње да ће сви наредни избори бити још снажнији, јер и Европски парламент добија на значају.

“Надам се да ће овај догађај да постане традиција и у Србији и да за коју годину чекамо и резултате избора за ЕП у Србији”, истакао је Штиплија.

Он је оценио да, иако то многи сматрају, демократија није у кризи, већ да су у кризи традиционалне партије, начин на који комуницирају са грађанима, и истакао да и Србија може много да научи од Европе.

22:06 - ФЕРХОФСТАТ: НОВИ БИЛАНС СНАГА У ЕВРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ

Лидер Алијансе либерала и демократа за Европу и некадашњи премијер Белгије Ги Ферхофстат изјавио је да је овим европским изборима завршена доминација социјалиста и конзервативаца у Европском парламенту.

”Око 100 наших посланика и нова група коју ћемо основати у Европском парламету биће круцијални јер први пут од првих европских избора избора 1979. године класичне партије социјалисти и конзервативци више неће имати већину. То значи да неће бити солидне пороевропске већине без учешћа наше нове централистичке групе”, поручио је Ферхофстат.

Он је најавио да ће се Алијанса либерала и демократа за Европу у новом сазиву Европског парламета проширити на представнике француске листе "Ренесанса" коју предводи Макронова "Република у покрету", али и друге слично реформске партије које слично мисле.


”Очекујемо да освојимо нових 30 до 40 места на овим изборима и оформимо групу од око 100 посланика”, навео је Ферхофстат.

Он је оценио да ће у питању бити проевропска група која ће своју новодобијену снагу искористити у борби за амбициознију Европу.

"Заједничка визија групе је борба протв климатских промена, фер пореска политика, формирање унутрашњег тржишта, ЕУ решење за миграциону кризу.

Укратко сигурнија, здравија и просперитетнија Европа”, закључио је Ферхостат.

Осврћући се на податке о већој излазности на овим европским изборима он је оценио да је то знак да се ”Европа вратила и да је полуларна” међу грађанима.

22:45 - БУЛМАН: ЕПП НЕМА ВИШЕ ПОЛИТИЧКУ МОЋЛидер групе Социјалиста и Демократа у Европском парламенту Удо Булман изјавио је вечерас да је Европска народна партија изгубила полтичку моћ на европским изборима.

"Европска народна пратија нема резулате и политичку моћ да води ЕУ и Европску комисију. Орбанизација ЕПП није заустављена. ЕПП не може да тражи, као своје право, да буде у већини која ће да одлучује о томе ко ће бити нови председник Комисије", истакао је Булман.

Он каже да ће се социјалдемократе у новом Европском параламенту залагати за више социјалне правде.

У том контексту, најавио је стварање нових коалиција у Европском парламемту које ће се залагати за реформе и побољшање услова живота и рада за ”већину, а не само неке” у Европи.


”Радићемо на формирају прогресивне социјалне алијансе која би подржала кандидата социјалдемократа Франса Тимерманса за председника Европске комисије”, поручио је Булман.

Лидер групе С&Д у Европском парламету каже да су гласачи јасно показали да желе да ЕУ буде одлучнија у борби против климатских промена, али додаје да се резулатати у тој области не могу остварити без резултата у другим областима социјалне правде.

Удо Булман је рекао да ће се европске социјладемокрете у новом сазиву Европског парламента борити на првом месту против сиромаштва које погађа децу, против неједнакости и избегавања плаћања пореза у ЕУ.

23:42 - ПОРАЗ СИРИЗЕ НА ИЗБОРИМА ЗА ЕП, ЦИПРАС ЗА ВАРЕДНЕ ИЗБОРЕ

Грчки премијер Алексис Ципрас позвао је вечерас, после пораза његове Сиризе на изборима за Европски парламент, на одржавање ванредних избора у земљи.

Сириза, која је на власти у Грчкој од 2015. године, на овим европским изборима освојила је 23,9 одсто гласова. То је за нешто више од девет одсто мање у односу на водећу опозициону грчку партију Нову демократију која је освојила 33,3 одсто гласова бирача.

Ципрас је, обраћајући се из седишта Сиризе, рекао да резултат на европским изборима не испуњава очекивања те странке и да их неће игнорисати.


Мандат актуелне грчке владе истиче у октобру, а пре данашњих избора владини званичници су били категорични да ће избори бити одржани тек по истеку мандата владе.

Ципрас је рекао да ће разговарати са грчким председником како би затражио превремено распуштање парламента након другог круга локалних и регионалних избора у земљи, 2. јуна.

То значи, како наводи АП, најранији датум за одржавање превремених избора могао би да буде 30. јун.

23:53 - ШПАНИЈА: ПОБЕДА СОЦИЈАЛИСТА

После успеха на парламентарним изборима 28. априла шпански социјалисти (ПСОЕ) потврдили су тенденцију опоравка и на европским и локалним изборима одржаним ове недеље.Без коначних резултата, све упућује да су социјалисти генерални победници о чему сведочи и повратак на власт у Мадриду први пут од 1995. Према прелиминарним резултатима социјалисту су надмашили "Народну партију" за више од 10%.

У Шпанији се истовремено гласало за Европски парламент, али и за власт у Мадриду, Барселони и још неким великим градовима. Бивши каталонски премијер Карле Пуђдемон, одавно у бекству,и лидер каталонске “Републикансе левице” Ориол Жункерас, одавно у затвору и пред судом у Мадриду, остварили су, по свему судећи, циљ: постали су евро-посланици али како ће то у пракси изгледати остаје да се види...Од Пуђдемона се тражи да лично дође у Мадрид по акредитив.


Генерално, изборе је добила ПСОЕ која ће у односу на изборе 2014. у Европском парламенту имати 4 посланика више, 18 према 14. Социјалисти су добили највише гласова и у покрајинама Арагон, Кастиља-Ла Манча и на Балеарским остврвима. Можда ће их вратити на чело региона Мадрид после 24 године и донети победу Анхел Габилондо, брат популарног новинара Ињаки Габилонда.

У Мадриду, после 91% пребројаних гласова, побеђује леви блок на челу са “Више Мадрид” али већина у коалицији са ПСОЕ је бивала све неизвеснија како је растао број прегледаних листића. За већну је потребно 29 посланика . Леви блок, у коме су још ПСОЕ и Унидос Подемос (Заједно можемо) је на граници, може се десити да преузима власт у Мадриду после скоро 25 година али и да “народњаци” са 14 мандата, “Грађани” са 11 и “Вокс” са 4 могу, ако се потврде ове бројке, да задрже позицију јер збир даје неопходну већину од 29.


У Барселони добила је "Републиканска левица", има 4.600 више гласова. Број мандата остаје по 10, а социјалиста 8, али републиканци преузимају Барселону.

Ада Колау је признала пораз.

(В.С.)

23:57 - ФАБРИЦИ: БЕЗ РЕВОЛУЦИЈЕ У ЕВРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ

Револуција у Европском парламенту се неће десити, изјавио је вечерас шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, коментаришући прелиминарне резултате европских избора.

"Порука је да ће европске странке које су обликовале Европу у претходних неколико деценија, укључујући и Европску народну партију, чија је придружена чланица СНС, Партија европских социјалиста, Алијанса либерала и демократа за Европу имати већину уколико се прелиминарни резултати потврде", рекао је Фабрици.

Он је навео да постоје јаке назнаке континуитета актуелне политике ЕУ и Европског парламента.

Фабрици је оценио да су досадашњи резултати добри, констатујући да је то добро и за будућност како Европе, тако и Србије.

01:03 - ЕПП И СОЦИЈАЛДЕМОКРАТЕ И ДАЉЕ НАЈБРОЈНИЈИ У ЕП

Две највеће групације у Европском парламенту, Европска народна партија и Социјалдемократе, иако су изгубиле одређен број мандата, и даље остају ајбројније у ЕП, уз значајан раст Зелених и либералдемократа, показују најновији резултати европских избора.

Према последњим подацима, гласало је 50,5 одсто бирача, што је највећа излазност у последње две деценије.

Овогодишни европски избори са таквом излазношћу на територији целе ЕУ са Великом Британијом показали су промену тренда констатнтног пада изалзности бирача у ЕУ.

"Ради се о скоку од осам одсто у односу на излазност из 2014. године. У питању је излазност која је највећа у последњих 20 година и представља први значајни скок у излазности од првих европских избора одржаних 1979. године”, изјавио је портпарол Европског парламета Жауме Дук.

Већа излазност показује да су грађани Европе ”схватили да је ЕУ део њихове свакодневице и њихова будућност”, оценују у Бриселу.

На крају изборне вечери пројекција расподеле места у новом сазиву Европског парламета заснована комбиновано на коначним резултатима, прелиминарним резултатима и неколико излазних анкета говори да је Европска народна партија добила 178 места, Социјалисти и Демократе 152, Алијанса либерала и демократе плус три националне партије 108, Зелени 67, Европски конзервативци и реформисти 61, Европа нација и слобода (Салвинијева алијанса) 55, Европа слободе и директне демократије (Покрет 5 звездица + партија за Брегзит) 53, Европска уједињена левица/Нордијска зелена левица 39, независни парламентарци седам и други 31.

”Грађани ЕУ су изабрали ко ће их представљати у Европском парламенту. То ће директно одразити на то ко ће водити Европску комисију током следећег легислативног периода о чему ће чланови парламента одлучивати у Стразбуру у јулу”, закључио је портпарол Европског парламента.