Бразилски врховни суд одлучио је да се хомофобија и трансфобија третирају као кривична дела, а за ту одлуку гласало је шест од 11 судија.


Дискриминација хомосексуалаца, лезбејки и трансродних особа изједначена је са кривичним делом расизма, преноси Би-Би-Си (ББЦ).


„Ова одлука ће заиста заштитити заједницу која је стално на мети напада", тврде бразилски ЛГБТ активисти.


Током ове године у Бразилу је убијена 141 особа која припада ЛГБТ популацији, наводи Геј Група Баије.


Католичка црква и евангелистички покрет су највећим критичари оних који се боре за права ЛГБТ популације.


Десничарски председник Бразила Жаир Болсонаро прошле године је изабран захваљујуци гласовима конзервативних бирача, а себе је описао као хомофоба.

„Кривична дела мотивисана хомофобијом су подједнако узнемиријућа као физичко насиље", рекао је потпредседник Врховног суда Луиз Фукс.


ББЦ наводи да су већ 20 година разне групе за заштиту људских права покушавале да се изборе за то да хомофобија постане кривично дело у Бразилу.


„Конзервативни делови друштва, црквене заједнице и део политицке елите пружали су отпор", наводи Џулија Карнеиро, ББЦ репортерка у Рио де Жанеиру.


Одлука Врховног суда у пракси значи да ће кривична дела бити кажњавана по одредбама закона о расизму, док Конгрес не усвоји нови који ће се односити на заштиту ЛГБТ популације.


Преосталих пет судија о овом питању ће се изјаснити на седници заказаној за 5. јун.

Бразил је 2013. легализовао истополне бракове, а ЛГБТ парови су добили право да усвајају децу.


Прошле године је 420 припадника ЛГБТ популације убијено у Бразилу, који слови за једну од земаља са највишом стопом насиља у друштву, наводи Геј Група Баије.