МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


НОВОМ председнику Украјине Владимиру Зеленском велики терет сада је постао његов главни спонзор, милијардер Игор Коломојски. Зеленски је добио поруку из Вашингтона од Трамповог адвоката Рудија Ђулијанија да је председник САД против тога да се Коломојски меша у "високу политику".

Прочитајте још: Зеленски у шоку после ступања на дужност, већ хоће да се сели

Тако су већ почеле да се обистињују прогнозе оних који су тврдили да ће велики проблем Зеленског бити како да са врата скине контраверзног милијардера који је помагао у председничкој изборној кампањи.

А уочи избора једна од главних парола Владимира Зеленског је била "Украјина без олигарха". Међутим, чим је он победио, из Израела се вратио у Дњепропетровск контроверзни олигарх Игор Коломојски са циљем да поврати отету имовину.

БОГАТСТВО ИГОР Коломојски се нада да ће успети да добије 2,5 милијарди које је изгубио кад му је била национализована Приват банка. Он је био власник више фабрика, као и авио-компаније, има своју ТВ и био је један од најбогатијих људи у Украјини.

Председник Зеленски сада ризикује не само да изгуби део поклоника у Украјини, него да отежа себи односе са Америком. Наиме, адвокат и саветник председника САД Руди Ђулијани тврди да је Игор Коломојски претио људима у блиском окружењу Доналда Трампа. Он сматра и да се око Зеленског налазе непријатељи америчког лидера.

Упркос сугестијама из Вашингтона, Зеленски је за руководиоца председничке администрације именовао Андреја Богдана, личног адвоката олигарха Коломојског. Уз то, Коломојски се понаша као кадровик и јавно дели савете Зеленском кога од бивших министара треба да задржи а кога не.

Прочитајте још: Зеленски распустио Порошенков тим

Због свега овога, Ђулијани је сугерисао Зеленском да се отараси Игора Коломојског. А да ли ће нови председник Украјине бити моћна политичка фигура знаће се после резултата предстојећих парламентарних избора и подршке коју ће имати у парламенту. Што она буде јача, то ће и Зеленски бити више у прилици да води самостално политику.