Владајућа пољска националистичка странка Право и правда (ПиС) спремна је за разговор о савезу у Европском парламенту са италијанском партијом Лига и шпанском странком Вокс, изјавио је премијер Пољске Матеуш Моравјецки.


Заменик премијера Италије Матео Салвини, који води партију Лига, покушава да формира блок истомишљеника који би се састојао од анти-имиграционих странака, али то омета сукобљавање националних интереса, пренео је Ројтерс.


Моравјецки је, међутим,одбацио сарадњу с француском странком Национално окупљање Марин ле Пен.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРОГНОЗЕ ПРЕД ИЗБОРЕ ЗА ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ: Десница све јача, па се очекује коалиција народних партија, социјалдемократа и либерала

"Ми смо флексибилни, али искључујемо савез с било којом фракцијом која би као чланицу укључивала француски национални фронт", рекао је Моравјецки, очигледно, како наводи агенција, мислећи на странку Марин ле Пен.


Велики број европских националистичких суверенистичких партија дели заједничке циљеве као што су повратак овлашћења земљама чланицама ЕУ и заустављање даљих миграција, али често имају веома различиту економску и социјалну политику, што чини тешким стварање кохерентне групе у Европском парламенту.


Наводи се да ПиС и Лига имају различите ставове о томе како се супротставити имиграцијама, као и да постоји неслагање о економским гледиштима.