После политичког потреса, "афера Ибица" преместила се и на правни терен, тако што је њен главни актер, доскорашњи аустријски вицеканцелар и лидер Слободарске партије Аустрије Хајнц Кристијан Штрахе, поднео државном тужилаштву у Бечу кривичну пријаву против три лица у вези те афере.


Штрахе је, крајем прошле недеље био принуђен да поднесе оставку на све политичке функције, након што се у јавности појавио видео снимак једне вечери пре две године на Ибици, на којој је једној наводној нећаки једној руског милијардера нудио државне послове за финансијску подршку његовој странци и дао савете како то да учини уз забилажење контролних власти Аустрије,


Штрахе је казао да је поднео пријаву против три лица за које сматра да су могући саучесници у настајању видео материјала.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Штрахе жели да докаже „невиност“


Не искључује могућност да су у настајању видео материјала учествовале и друге особе и каже да очекује да ће то истрага показати.


Штрахе, везано за изјаве које су довеле до његовог политичког пада, каже да је био актер инсцениране ситуације, у којој је изнео наводно само нека размишљања, што је, каже, било глупо и неприхватљиво.


Међутим указује да ниједном политичару таква размишљања нису страна у којима размишља о средствима и путу да оствари циљеве своје странке.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Штрахе: Неповерење у ОВП и Курца логично


Штрахе истиче да, за разлику од тврдњи појединих медија, не постоји даљи компромитујући видео или аудио материјал.


Тврдње да постоје сцене које ме приказују приликом коришћења наркотика и секса су апсурдне“, подвукао је он.


Иначе аустријски медији су објавили да иза видео снимака стоје једна бечки адвокат, један детектив, те и једна Летонка, вероватно унајмљена из јендог ескорт сервиса.