Домаћи странци у европским изборима

Г. ЧВОРОВИЋ

24. 05. 2019. у 08:15

Домаћи странци у европским изборима

Идеолошки сродници Макрон и Валс AP Photo

Ретки примери "прекограничних" кандидата на отпочелом гласању у ЕУ. Преслаба брана за суверенистичке покрете који се налазе у успону

ПАРИЗ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

У БАРСЕЛОНИ ће се у недељу, уз европске, одржати и избори за градоначелника, што не би било нимало необично да један од кандидата за лидера каталонске престонице није некадашњи председник француске владе, Оландов министар унутрашњих послова и дугогодишњи француски посланик Мануел Валс.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРОГНОЗЕ ПРЕД ИЗБОРЕ ЗА ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ: Десница све јача, па се очекује коалиција народних партија, социјалдемократа и либерала

Он је рођен у Барселони али је младост провео у Француској, земљи чије је држављанство добио тек са 20 година. После пораза социјалиста у Француској одлучио се за повратак у Барселону, и претходних месеци био је усред предизборне кампање. Валс, који говори француски, шпански, каталонски и италијански поручује да је он једини избор различитости који може да спречи да Барселону преузму националнoсти или популисти.

Валс је један од представника Европе без граница, оне Европе која је супротна тежњама популистичких странака које су у офанзиви пред изборе. Иначе, избори су у четвртак започели у Британији и Холандији, у петак се настављају у Ирској, а највећи број бирача ће на биралишта у недељу.

ДВА ГЛАСА ЖИТЕЉИ ЕУ који бораве у другој земљи могу да бирају да ли ће глас да дају некоме од кандидата у држави у којој живе, или у конзулату своје земље, за неког од кандидата државе порекла. Систем је утврђен тако да не може да буде двоструког пријављивања, осим у случају двојног држављанства, када је тешко проверити да ли је неко гласао двапут, у обе земље.

На овим европским изборима, Макрон је желео стварање истинских транснационалних листа као опозит суверенистима. На листи под називом "Препород" која обједињује Макронову странку Република у покрету и центристе из Модема, налази се шесторо странаца, међу којима, на 21. и 22. месту Гркиња Хрисула Захаропулу, гинеколог, рођена у Грчкој, која је студирала у Риму, а после је живела у Стразбуру и Паризу, и Сандро Гоци, некадашњи италијански државни секретар за европске послове у влади Матеа Ренција.

Овај пример, међутим, ретко ко следи. На листи "Генерације С" некадашњег, министра и кандидата социјалиста на председничким изборима Беноа Амона, има их седморо с двојним држављанством, а чак троје не поседује француски пасош - једна Иркиња, Италијан и Чех.

У другим земљама, син француског преговарача за "брегзит" комесара Мишела Барнијеа, Никола Барније, налази се на листи "Реформског покрета" в.д. премијера Шарла Мишела у Белгији, док је некадашњи грчки министар финансија Јанис Варуфакис водио кампању у Немачкој.

Има још примера, али то су, ипак, само изузеци у тренутном популистичком затварању међу суверенистичке ограде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације