Популарни руски дневник објавио је данас аудио снимак са гласом за који тврди да припада бившем дуплом шпијуну Сергеју Скрипаљу, а уколико буде потврђена његова аутентичност био би то први доказ да је Скрипаљ жив, од кад је отрован прошле године у Енглеској.

Прочитајте још: АФЕРА СКРИПАЉ: Софија потврдила да води истрагу о особи повезаној са тровањем шпијуна

Таблоид Московски Комсомолец објавио је на свом интернет сајту тај снимак од 30 секунди, наводећи да се ради о снимљеној поруци коју је Сергеј Скрипаљ оставио својој нећаки Викторији, која живи у Русији.

Према наводима дневника, Скрипаљ је позвао своју нећаку 9. маја поводом прославе победе над нацистима у Другом светском рату.

Прочитајте још: НАУЧНИК ТВРДИ: Тровање Скрипаља не личи на руски рад

"Све је добро са мном, са нама, са Јулечком" рекао је у поруци Скрипаљ, користећи надимак своје ћерке Јулије која је отрована када и он. Стиче се утисак да је порука остављена на телефонској секретарици.

"Хтео сам да чујем како сте ви", додао је 67-годишњи бивши шпијун у поруци.

Према писању руског таблоида, то је други пут да је Скрипаљ позвао своју нећаку Викторију која живи у Јарослављу, североисточно од Москве. Први пут је, како наводи лист, звао неколико дана пошто је нећакиног мужа на улици ударио један човек љут зато што је он повезан са бившим руским агентом.

Сергеј Скрипаљ, бивши пуковник руске обавештајне службе осуђен за шпијунажу у корист Велике Британије, а затим размењен са другим дуплим агентима, пронађен је у бесвесном стању на јавној клупи у Солсберију на југу Енгелске 4. марта 2018. године. Са њим је била и његова ћерка Јулија.

Њих двоје су се после одређеног времена проведеног у болници опоравили и пребачени су на другу локацију, саопштиле су британске власти.

Велика Британија оптужила је Русију да стоји иза тровања Скрипаља и његове ћерке нервним агенсом совјетске производње, новичоком, због његове сарадње са британском спољном обавештајном службом МИ6.

Лондон је за тровање оптжио руску војну обавештајну службу ГРУ, што је Москва одбацила као "недопустиве оптужбе" и одлучно негирала било какву умешаност у тај случај који је изазвао дипломатску кризу између две земље.