Немачка би ускоро могла да добије првог градоначелника који није држављанин те земље.

Као највероватнији кандидат за ту функцију у севернонемачкој луци Росток помиње се дански држављанин и локални предузетник Клаус Рухе Мадсен, којег подржавају Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) Ангеле Меркел и Либерално-демократска странка (ФДП).

Мадсен, чију је предизборну кампању обележило дељење чарапа у пешачкој зони Ростока, некада највећој луци бивше Немачке Демократске Републике, каже да су Данци прагматичан народ, који радије предузима мале кораке, а не велике пројекате.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - NEMAČKI POSLANIK PORUČIO: Amerikanci se ponašaju kao da smo njihova kolonija; Radimo na ukidanju sankcija Rusiji

Он се нада да ће на изборима ове недеље освојити довољно гласова за други круг, који ће бити одржан средином јуна, преноси Хина.

Мадсен, иначе локални трговац намештајем, сматра да ће му његово пословно искуство помоћи у задобијању поверења грађана.

У Ростоку се, заједно с изборима за Европски парламент, одржавају локални избори, а досадашњи градоначелник Роланд Метлинг није се поновно кандидовао за ту функцију због старости.

Највећа Мадсенова конкуренција је кандидат странке реформисаних ДДР комуниста Штефен Бокан, који свом противнику највише замера недостатак искуства у управљању.

Мадсен је 1972. рођен у Копенхагену, али се због посла преселио у Немачку.