САД морају да исправе своја недела уколико желе да наставе преговоре са Кином о окончању трговинског рата, саопштило је кинеско министарство трговине.

Из кинеског министарства додају да се преговори морају базирати на међусобном поштовању две државе, преноси Ројтерс.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Trampove tarife ugrozile američka preduzeća u Kini; Porezi na patike i do 100 odsto

Портпарол министарства Гао Фенг истакао је да су САД довеле до повећања тензија у трговинским односима и да су повећале шансе глобалне економске рецесије.

Званични Пекинг ће, поручио је Гао, предузети неопходне кораке да заштити интересе кинеских фирми.

АДУТ КИНЕ У ТРГОВИНСКОМ РАТУ СА САД - МЕТАЛИ РЕТКЕ ЗЕМЉЕ

Званични Пекинг поседује још једно економско оружје у ескалирајућем трговинском спору против Вашингтона, а то је потенцијални ембарго на метале ретке земље (лантаноиди) који се користе у производњи готово свега, од уређаја високе технологије до борбених авиона, пише Раша тудеј.

Председник Кине Си Ђинпинг је раније ове недеље обавио рутинску посету једном кинеском погону за метале ретке земље, у условима растућих тензија између две земље и убрзо пошто су се САД обрушиле на кинеску технолошку компанију Хуавеј.

Мада о томе није објављено званично саопштење Пекинга, та посета је изазвала бојазан да је Кина спремна да користи те материјале, а посебно забрану њиховог извоза, у спору против САД, оцењује РТ.

Метали ретке земље су заиста још један начин на који Кина може да узврати”, каже за РТ независни политички аналитичар Алесандро Бруно.

"Она би могла да уведе велика ограничења на метале ретке земље који су неопходни за израду свих врста електронске опреме, посебно телефона. То је прилична претња јер Запад нема сопствену понуду”, појаснио је он.

Не изненађује стога што ти минерали нису стављени на америчку листу кинеских производа вредних 200 милијарди долара који се суочавају са већим увозним тарифама, оцењује РТ.

Непосредно након што су кинески и други медији известили да Пекинг разматра овакав ембарго, акције рудника метала ретке земље су снажно узлетеле.

Према Глобал Тајмсу, сектор метала ретке земље скочио је за 8,5 посто у уторак, док је компанија "Цхина Раре Еартх Холдингс" била рекордер са растом цене акција од 108 посто.

Стратешки значај елемената ретке земље тешко да је прецењен. Користимо их сваки дан, а да тога често и нисмо свесни.

Користе се у изради паметних телефона и лаптопова до хибридних или електричних возила.

Метали ретке земље се такође користе у савременом наоружању, на пример у производњи система за навођење ракета и борбених авиона.

Америчка индустрија би, оцењује РТ, сигурно претрпела болан ударац ако би Кина смањила понуду.

САД су 1990. године биле највецћи произвођац метала ретке земље, али им је Кина одавно преотела ту круну.

Пекинг је 2018. године произвео 120.000 тона тих материјала, што је повећање од 15.000 тона у односу на годину раније, док је у САД укупно произведено само 15.000 тона, пише РТ.