Након афере око доскорашњег вицеканцелара и лидера Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнца Кристијана Штрахеа, Ревизорска установа најављује проверу свих странака, а пре свега је интересује њихово финансирање.

Штрахе је, наиме, у видео снимцима који су довели до његовог пада, једној наводној нећаки руског милијардера нудио државне послове за финансијску подршку његовој странци и саветовао је како да заобиђе финансијске власти.

Председник Ревизорске установе Маргит Кракер затражила је оштрија правила транспарентности за партије и удружења и то пре избора на јесен.

Прочитајте још - НОВИ ДЕТАЉИ СКАНДАЛА: Српкиња упозорила Штрахеа да је реч о намештаљци; Адвокат и детектив стоје иза снимка? (ВИДЕО)

"То је најмање што могу очекивати Аустријанци", рекла је она агецији АПА.

Предложила је план који ревизорској установи даје право да контролише финансирање партија и изрицање казни.

Према њеним речима, ревизорска установа не треба само једном годишње да добија извештаје партија, већ треба да добије могућност да провери "књиге".

Кракер каже да партије тај извештај не треба да подносе са закашњењем од годину и по дана, већ најкасније три месеца после избора треба да прикажу изборне трошкове.

Прочитајте још - ДЕТАЉИ О КОМПРОМИТУЈУЋЕМ СНИМКУ: У афери Штрахе кључну улогу имао бечки адвокат; „Операција” трајала неколико месеци

Поред тога захтева и оштрија правила за удружења, комитете и организације блиским партијама, преко којих се често врши финансирање странака.

Кракер се залаже да донације партијама убудуће треба да буду пријављиване ревизорској установи и да се јасно прикаже порекло средстава, а да они који то не учине буду суочени са кривичним санкцијама.