Британци хоће и Брегзит и бриселске фотеље

Горан Чворовић

23. 05. 2019. у 07:54

Британци хоће и Брегзит и бриселске фотеље

AP Photo

У ЕУ на биралишта за нови Европски парламент први излазе Британци. Лондон не зна када ће и како из ЕУ, али пуца на функције у Бриселу

БРИСЕЛ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ТО што грађани Велике Британије, земље која напушта ЕУ, први данас излазе пред гласачке кутије на европским изборима, само је један у низу апсурда који прате овај процес. Дан после Британаца и Холанђана, који такође данас гласају, на изборе излазе Ирци и Чеси, затим у суботу Словаци, Малтежани и Летонци, а онда у недељу сви остали. У тренутку када популистички, суверенистички и антисистемски покрети прете да преплаве Европски парламент, свима је јасно да је ЕУ на прекретници.

Прочитајте још: Лоазо: Британија да не извози кризу у ЕУ

Британски "случај" посебно доприноси овом замешатељству. Како, иначе, другачије схватити ситуацију у којој на биралишта за попуњавање европских институција излазе становници земље која је одавно, на основу референдума, морала да напусти Унију? Да бурлеска буде већа, из Брисела стижу поруке да Лондон, све док буде у ЕУ, има право и на високу функцију будућег комесара у Европској комисији!

У седишту европске бирократије се надају да ће Британци бити џентлмени и да се неће превише, као посланици, мешати у рад бриселских институција. Имају од чега и да страхују: еврофобисти Најџела Фаража (на слици) биће озбиљна подршка остатку популистичких формација у будућем сазиву. Заједно, могли би да направе велику пометњу у односу на традиционално схватање европске политике.

Прочитајте још: ПРОГНОЗЕ ПРЕД ИЗБОРЕ ЗА ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ: Десница све јача, па се очекује коалиција народних партија, социјалдемократа и либерала

Да све буде занимљивије, Фараж, који је био перјаница антиевропске струје на референдуму 2016. године, иначе мало приметан последњих месеци, сада слови за главног фаворита за победу на европским изборима! Котира се на 34 одсто, на другом месту су опозициони лабуристи са 21 процентом, док владајући конзервативци имају тек 11 одсто.

Наравно, циљ Фаражових присталица је да и овим гласањем потврде резултате референдума за излазак из ЕУ, а њихов одличан скор је одраз безизлаза у коме се тренутно налази британска политичка сцена. Да све буде још компликованије, једно друго испитивање јавног мњења показало је да би, да се данас одржава нови референдум, опција за останак Велике Британије у ЕУ победила са 53 процента, више него што су имали заговарачи изласка пре три године!

А тај нови референдум, изгледа, можда и није тако немогућ. Јер, премијерка Тереза Меј је, у једном од безброј наговарања британских посланика, сада изашла с идејом новог споразума о изласку из ЕУ с опцијом поновног изјашњавања грађана, и то о привременој царинској унији! Какву би то само збрку направило, нико не може ни да замисли. Брисел је још раније поручио да нови договори, осим оног који је испреговарао Мишел Барније, не долазе у обзир.

С тим у вези појавиле су се и претпоставке да би могло да дође до још једног одлагања изласка, до краја ове године. У таквој ситуацији, грађани су дезоријентисани, не знају зашто и за кога да гласају на овим на брзину организованим изборима. Европосланици, такође, немају појма колико ће остати у клупама, а најзанимљивије ће бити када се буде формирао нови састав Европске комисије, који треба да започне с радом од новембра, с британским комесаром као страним телом. За то време, ЕУ, са Британцима или без њих, покушаће да опстане у овој форми под притиском европских популиста свих боја.

"ПРЕКОГРАНИЧНИ" КАНДИДАТИ

ЛЕГЕНДАРНА "чуварка плаже", Памела Андерсон, позива Немце да гласају за Покрет ДиеМ25 - Демократија у Европи 2025, који предводе Јанис Варуфакис, бивши министар у грчкој влади Алексиса Ципраса и хрватски филозоф Срећко Хорват. Они се међу око 20 "прекограничних" кандидата боре за гласове ван својих матичних држава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације