ПЕКИНГ - Кина мора да се припреми за тешка времена јер је међународна ситуација све сложенија, истакао је председник Кине Си Ђинпинг у изјави коју су пренели државни медији.

Током тродневног путовања ове недеље у јужну покрајину Ђиангси, колевку кинеске комунистичке револуције, Си је позвао људе да науче лекције о тешкоћама из прошлости, пренео је Ројтерс.

У среду, током новог Дугог Марша, морамо превазићи различите велике ризике и изазове у земљи и из иностранства, пренела је Синхуа Сијеве речи које се односе на чланове Комунистичке партије који су од 1934. до 1936. побегли од грађанског рата у удаљену сеоску базу, одакле су се поново груписали и на крају преузели власт 1949. године.

"Наша земља је још увек у периоду важних стратешких могућности за развој, али међународна ситуација је све компликованија", рекао је Си.

"Морамо бити свесни дугорочне и сложене природе различитих неповољних фактора у земљи и иностранству и прикладно се припремити за разне тешке ситуације", рекао је председник Кине.

У извештају се не описују детаљно потешкоће нити се помиње директно трговински рат или Сједињене Америчке Државе, навела је агенција.