Куповина драгоценог жутог метала у Москви надмашила је шестогодишњи максимум у првом кварталу 2019. године, што према британском таблоиду „Дејли експресу“ није добро за остатак света.

„Дејли експрес“ наводи да је Адријан Аш, директор истраживања у „Билионвалуту“, упозорио да је руска куповина злата „лош знак“ за светски мир и сарадњу.

Позивајући се на Светски савет за злато, британски лист примећује да је Русија повећала своје резерве за 145,5 тона у првом кварталу ове године, што је 68 одсто више него у истом периоду 2018. године.

Иначе, повећање залиха злата дешава се паралелно са сталним трендом дедоларизације у Русији, пошто је влада појачала своје напоре да се удаљи од америчких средстава, одлучујући се за трансакције у националним валутама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мадуро тражи да Британци врате злато Венецуели

Британски таблоид истиче да Русија тиме осигурава да њен економски интерес буде заштићен чак и ако амерички долар доживи велики пад. Упркос брзорастућим резервама, руске залихе злата и даље представљају мање од 20 одсто укупних девизних резерви, нагласио је Аш.

Међутим, ако се тренд куповине злата настави истим темпом, Русија ће престићи Француску и Италију и ући у круг прве три земље по количини златних резерви.

"Златно правило је да онај ко поседује злато има моћ. Иако злато није имало никакву званичну улогу у монетарном систему већ скоро 50 година, није случајно да Сједињене Државе предњаче у куповини племенитог метала. Русија види драгоцени метал као начин да се" ограничи од економског утицаја САД-а „, каже Аш.

Андреј Сулдацев, независни економски експерт, објаснио је да се ситуација на финансијском тржишту мења, и да Русија није једина земља која активно купује злато, то је оппшти тренд који је изазван несигурношћу у стабилност долара.

Шеф руске централне банке Елвира Набиуллина је у више наврата нагласила да земља диверсификује своје девизне резерве више него друге државе због економских и политичких ризика са којима се суочава.

(Спутњик)