Трампове тарифе угрозиле америчка предузећа у Кини; Порези на патике и до 100 одсто

Танјуг

среда, 22. 05. 2019. у 12:25

Трампове тарифе угрозиле америчка предузећа у Кини; Порези на патике и до 100 одсто

Фото Танјуг / АП

Најновије повећање тарифа америчког председника Доналда Трампа и планови Пекинга да се томе супротставе, угрожавају пословање америчких компанија у Кини
Најновије повећање тарифа америчког председника Доналда Трампа и планови Пекинга да се томе супротставе, угрожавају пословање америчких компанија у Кини.

Скоро три четвртине или 74,9 одсто од готово 250 испитаника, који су учествововали у анкети спроведеној од 16. маја до 20. маја, каже да повећање америчких и кинеских тарифа има негативан утицај на њихово пословање, наводи се у извештају који су данас објавиле AmCham у Шангају и AmCham у Кини, са седиштем у Пекингу.

"Негативан утицај тарифа је очигледан и нарушава конкурентност америчких компанија у Кини", наводи се у заједничком извештају, а преноси ЦНБЦ.

Један од пет испитаника тврди и да су америчке компаније суочене са појачаним инспекцијама и споријим царинским поступцима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - TRAMP O TRGOVINSKOM RATU SA KINOM: Mi uvek pobeđujemo

Од учесника у истраживању, 61,6 одсто је из сектора производње, 25,5 одсто из сектора услуга, 3,8 одсто из малопродаје и дистрибуције, а 9,6 одсто из других индустрија.

Недавно се, како оцењује ЦНБЦ, чинило да су две највеће светске економије близу договора који би разрешио трговински спор, али су се те наде брзо распршиле почетком овог месеца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Tramp najavljuje nove tarife na kinesku robu

Званични Вашингтон је 10. маја повећао тарифе на кинеску робу вредну 200 милијарди долара на 25 одсто са 10 одсто, а званични Пекинг је реаговао пар дана касније најавом увођења царина од 5,0 до 25,0 одсто на 60 милијарди долара вредне америчке производе од 1. јуна.

У заједничком извештају амертичких привредних комора се наводи и да је најтежа последица међусобних тарифа смањена тражња за производима, а потом раст трошкова производње.

АДИДАС И НАЈК ТРАМПУ: ИЗУЗМИТЕ ОБУЋУ СА ЛИСТЕ ТАРИФА

Више од 170 произвођача и дистрибутера обуће, међу којима су и Најк, Адидас, Андер Армoр (UA), Пума, упутили су писмо Белој кући тражећи од председника Доналда Трампа да изузме обућу са најновије листе увозних производа из Кине, који су на мети евентуалног новог повећања тарифа.

Писмо је уследило након што је прошле седмице Вашингтон објавио нову листу увозне робе из Кине, вредне око 300 милијарди долара, која би могла да буде погођена повећањем царина од 25 одсто, ако Трамп одлучи да реализује своју претњу, преноси тв мрежа ЦНБЦ.

На листи се налази обућа произведена у Кини - од патика до сандала, ципела за голф, чизама до скијашких ципела.

Удружење "Дистрибутери обуће и трговци на мало Америке" (ФДРА), проценили су да би тарифе могле да коштају купце ципела више од 7,0 милијарди долара сваке године.

ФДРА наводи да би цена популарног модела платнених "скејт" патика, које тренутно коштају 49,99 долара, са тарифом од 25 одсто могла да порасте на 65,57 долара, класичне ловачке чизме би поскупеле са 190 на 248,56 долара, док би спортске патике за тренинг могле да скоче са 150 долара на 206,25 долара.

У писму упућеном Трампу у понедељак, стотине произвођача и трговаца на мало затражило је да "обућа одмах буде уклоњена" са листе потенцијално виших царина.

“Док су америчке тарифе на сву робу широке потрошње у просеку само 1,9 одсто, на обућуи оне просечно износе 11,3 одсто, при чему на неке артикле достижу чак ниво од 67,5 процената. Додатно 25-процентно повећање дажбине на овај највиши износ значило би да неке америчке радничке породице треба да плаћају готово 100-постотну царину на своје ципеле. То је несхватљиво", пише у писму.

Амерички увоз обуће из Кине износио је порошле године 11,4 милијарде долара, према статистичким подацима, што илуструје колико се та индустрија ослања на ову азијску земљу због јефтиније, али квалификоване радне снаге.

Најк, Адидас и Андер Армoр, поред осталих произвођача спортске обуће, постепено смањују ослањање на Кину, пребацујући производњу на друге дестинације попут Вијетнама, преноси ЦНБЦ.

Коментари (1)

realist.

22.05.2019. 21:50

On ce Ameriku zaglaviti da Americke firme odu u propast a onda pocinje Ekonomski rat, ovo vise lici na izgubljeno vladanje Svetom i Ameri jos prete. Oni nisu citavi.