Велика европска мрежа организованог криминала растурена је у заједничкој операцији више европских полиција, током које је ухапшено око двадесет осумњичених, саопштила је у среду европска полиција Европол.

Та међународна криминална група, описана као "високо професионална и опасна" узела је око 680 милиона евра између 2017. и 2019. године, саопштила је ова европска полицијска организација са седиштем у Хагу.

Операција названа 'ледоломац' (Icebreaker) највећа је операција овог типа у Европи против организованог криминала, и погађа држављане Литваније и других земаља укључене у трговину дрогом, цигаретама, убиствима и прању новца у великом обиму, навео је Европол.

Више од 450 полицајаца у Пољској, Великој Британији, Литванији и Шпанији спровели су прошле недеље између 15. и 16. маја симултане рације против чланова те криминалне организације.

Прочитајте још - Камионџије из Врања возиле тону кокаина за Црногорце?

Осумњичени шеф групе, 48-огодишњи Литванац ухапшен је у Шпанији док је још 21 осумњичена особа ухапшена у Великој Британији, Пољској, Литванији и Шпанији.

Полиција је претресла 40 кућа где су запљењени новац, дијаманти, злато, накит и луксузни аутомобили у вредности од осам милиона евра, навео је Европол.

Та криминална група установила је трговину дрогом и цигаретама у Великој Британији и пребацивала новац у Пољску и затим га прала у Шпанији и другим земљама, углавном преко инвестиција у некретнине.