Сједињене Америчке Државе дале су Турској две недеље да одустане од куповине руских противракетних система С-400 у корист америчких система „Патриот“, саопштила је телевизија Си-Ен-Би-Си позивајући се на информисане изворе.


До краја прве недеље јуна Турска треба да откаже споразум са Русијом у вредности од неколико милијарди долара и да уместо тога купи системе за противракетну одбрану „Патриот“ које је у Сједињеним Америчким Државама произвела компанија „Рејтеон“ или ће се суочити са искључењем из програма Ф-35 (компаније) „Локхид Мартин“, губитком сто обећаних ловаца Ф-35, увођењем америчких санкција и могућом реакцијом НАТО-а“, саопштила је телевизија.


Према речима извора, то је „последњи предлог Стејт депатрмента“.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Амерички сенатор Турској: Бирајте између С-400 и санкција


Турска је раније саопштила да неће одустати од планова за куповину С-400 и да ће прва серија система противваздушне одбране ући у земљу у јулу. Сједињене Америчке Државе тврде да системи С-400 не одговарају стандардима НАТО-а, прете санкцијама због њихове могуће набавке и више пута су говориле да би могле да одложе или пониште процес продаје Турској најновијих авиона Ф-35. Турска је један од учесника међународног америчког програма Ф-35. Турска је такође више пута изјављивала да С-400 не представља претњу америчком Ф-35.


ПОЧЕЛА ОБУКА ТУРСКЕ ВОЈСКЕ ЗА УПРАВЉАЊЕ СИСТЕМИМА С-400


Турска је упутила у Русију војно особље на обуку за управљање лансирним противваздушним системима С-400, изјавио је турски министар одбране Хулуси Акар.


Група наших војника отишла је у Русију на обуку за рад на С-400. Обука је већ почела“, рекао је Акар, преноси телевизија НТВ.


(sputniknews.com)