Кремљ је уверен да ће изградња Северног тока 2 бити завршена упркос могућим америчким санкцијама, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Пројекат је већ имплементиран у великој мери, постоји уверење да ће бити завршен на добробит европских потрошача гаса", рекао је у уторак вече Песков, пренела је агенција Тасс.

Упитан да прокоментарише намеру Вашингтона да уведе санкције због пројекта Северног тока 2, он је подвукао да је реч о међународном пројекту.

Прочитајте још - ЕУ не може да заустави Северни ток 2

"То је међународни пројекат, у којем учествује читава група међународних великих компанија, пројекат је већ у великој мери имплементиран, обезбеђено је и финансирање пројекта у великој мери и он иде напред прилично брзо", рекао је Песков.

Пројекат обезбеђује енергетску сигурност Европи, он је у интересу европских произвођача, пре свега Немачке, и нема ништа са политиком, закључио је Песков.

Амерички министар енергетике Рик Пери изјавио је у уторак да ће "у не тако далекој будућности" бити усвојен Закон о санкцијама којим ће се увести ограничења за компаније укључене у пројекат "Северни ток 2".