ИСТИНА је моћно оружје, али одабир тренутка за њено пласирање у јавност може да достигне снагу нуклеарног пројектила. Аустријског десничара Хајнца Кристијана Штрахеа недавно емитовање видео-снимка из 2017. године коштало је каријере. Вицеканцелар Аустрије и лидер Слободарске партије (ФПО) поднео је оставку на све функције, странка је декласирана, земља пред ванредним изборима у дубокој политичкој кризи и то уочи европских избора, идуће недеље.

Два немачка дневника међу најутицајнијим у држави и шире објавила су видео, који терети Штрахеа да је, зарад инкасирања пара за своју странку, нећаки руског олигарха нудио привилеговану позицију у склапању послова са званичним Бечом.

Јасно је да су Штрахе и цела аустријска влада јагње, жртвовано да би се десничарима ове земље, коју Немачка и даље сматра сопственим двориштем, а и њиховим истомишљеницима диљем Европе, задао смртни ударац пред изборе. Од тог закључка, до идеје о медијском рату који воде Вашингтон и Берлин у име ЕУ, само је корак. Стратегију САД реализује Стив Бенон, бивши главни саветник председника Доналда Трампа, који је у Бриселу основао организацију "Покрет" да би промовисао десничарске популисте у Европи. Француски председник Емануел Макрон оптужио је управо Бенона и руске олигархе да кују заверу с европским националистима у циљу уништавања ЕУ.

Прочитајте још - Штрахе жели да докаже „невиност“

Ко је у име ЕУ узвратио ударац Бенону, тек ћемо (можда) видети. У самој Немачкој "експлодирала" је дискусија о томе да ли су "Зидојче цајтунг" и "Шпигл" смели да буду оружје у том рату. Тамошњи експерти за заштиту података тврде да су, објављивањем тајно начињеног снимка, листови починили својеврсни криминал којим су довели у питање опстанак политичке културе у Европи. А кампања је тек почела...