МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ЗБОГ објављивања лажне вести да ће бити смењена Валентина Матвијенко, спикерка Савета Федерације Русије, московски дневник "Комерсант" дао је отказ новинарима Ивану Сафронову и Максиму Иванову.

Они нису хтели да кажу ко је извор информације, па је главни акционар издања инсистирао да морају да буду отпуштени. Новинари су се бранили да је по закону о информисању, редакција дужна да сачува тајну ко јој је био извор. Имена информатора једино морају да се открију суду.

Отказ Сафронову и Иванову би прошао мање-више незапажено да није кренула ланчана реакција па је чак 11 новинара "Комерсанта", међу којима су и заменик главног уредника Глеб Черкасов као и уредница политичке рубрике Ала Барахова, саопштило да због споменутог случаја од 15. јуна престају да раде у редакцији.

"Комерсант" је објавио 17. априла да ће уместо Валентине Матвијенко (70) на место председника Савета Федерације бити именован Сергеј Наришкин (64), бивши председник Думе (парламента), а сада шеф руске спољне обавештајне службе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Новинар који је измишљао чланке вратио награде


У априлу је Валентина Матвијенко напунила 70 година па су новинари очигледно поверовали да ће на њеном месту доћи неко млађи. У тексту је писало и да ће после одласка из Савета Федерације, Матвијенко бити на челу пензионог фонда Русије.

Радио-станица "Ехо Москве" тврди да је акционар који је тражио отказ за новинаре, милијардер Алишер Усманов, коме се, наводно, пожалила управо Валентина Матвијенко.

Иначе, већински власник "Комерсанта" Алишер Усманов по рејтингу листа британског "Санди тајмса" заузима осмо место међу најбогатијим људима Велике Британије, а његово богатство се процењује на 14,73 милијарде долара.ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА

ОВО није први сукоб Усманова са редакцијом "Комерсанта", јер је у априлу оптужио новинара Александра Шварова "да му квари пословну репутацију". После случаја у "Комерсанту", у савезу новинара су то назвали "ванредном ситуацијом" јер овакав случај у руским медијима није забележен у последњих десетак година.