Туристи који посећују острво Капри суочиће се са новчаном казном до 500 евра ако их ухвате да користе пластичне кесе, тањире или прибор за јело, јер је то италијанско острво увело нове законе.

Забрана која је почела да се примењује овог месеца односи се на традиционалну пластику, а у покушају да се заштити обала у близини Напуља.

Градоначелник Ðовани Де Мартино и локални челник зелене групе Легамбиенте поздравили су одлуку, пише "Дејли меил".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - LEKCIJE IZ EKOLOGIJE NA RAČUN GRAĐANA: Kese skuplje, eko-fondovi bez dinara

Де Мартино је рекао за "Тајмс" да је то велика промена, али да мисли да се нико неће жалити због очувања околине.

Нови закон на острву уследио је након што је су на острву Тремити у Јадранском мору прошлог лета почели да кажњавају са 50 евра по основу сличног прописа, док је градоначелник острва Антонио Фентини поручио да ће оне који прекрше закон казнити и до 500 евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ODBORNICI ODLUČILI: Beograd zabranjuje plastične kese, kazne i do 150.000 dinara

Минерална вода која се продаје у малим пластичним боцама ће и даље бити дозвољена, али се очекује да ускоро буде забрањена.

Фентини је рекао да ће овог лета на острву делити бесплатне бочице са водом како би обесхрабрили употребу боца које се бацају, док следеће године планирају да их забране.

Еколошко размишљање није ограничено само на острва која окружују Италију, јер забране уводи и копнени регион Апулије.

Јужни регион Апулија, у којем се налази лука Бари, последњих година бележи пораст туриста из Британије и тамо ће зауставити продају пластичних тањира, сламчица и чаша за једнократну употребу на плажама.

У Риму је коришћење пластичних кеса још дозвољено, али је градоначелница Вирџиниа Рађи увела казне за оне који се купају у фонтанама или уништавају архитектуру.

Фиренца је отишла корак даље и забранила да се једе у уским уличицама у центру.
Прошле године, из тог је града саопштено да изузетно много људи једе док шетају, али да ће, уколико застану да једу, бити кажњени са 500 евра.

Северозападни регион Лигурије је, такође, увео нове прописе и забране, које делују и помало бизарно. Тако ће, рецимо, шетачи који покушају да се пењу планинским стазама у сликовитим селима области Ћинкве Тере бити кажњени са невероватних 2.500 евра уколико буде потребно да их сопасавају јер нису поштовали знаке упозорења.

Венеција, која је прошле године угостила 25 милиона посетилаца, наплаћиваће накнаду од око 3 евра од септембра за финансирање поправки у том граду.