Медијска мрежа Ал Џазира суспедовала је два новинара одговорна за видео снимак у којем се тврди да су Јевреји погрешно представили размере холокауста.

На снимку који је на интернет поставио арапски сервис "AJ Plus" се наводи да је од ционистичког покрета прихваћено да су нацисти убили шест милиона Јевреја.

Један од директора мреже Јасер Бишр изјавио је да је видео уклоњен са веб–сајта и да је био у супротности с уредничким стандардима Ал Џазире, преносе израелски медији извештаје новинских агенција.

„Ал Џазира се потпуно одриче увредљивог садржаја“, рекао је Бишр, најавивши да се неће толерисати такав материјал ни на једној платформи мреже.

Постављен на веб сајту Ал Џазире и на друштвеним мрежама видео снимак доводи у питање историју холокауста и оптужује Јевреје да су искористили масакре својих јеврејских заједница да оснују државу Израел, сугеришући да је сам ционизам потекао из нацистичке идеологије.

Прочитајте још - КАО ДА СЕ НИЈЕ ДОГОДИЛО: Млади Аустријанци не знају много о Холокаусту


„ Израел је највећи победник у холокаусту и користи иста нацистичка оправдања као одскочну даску за расистичко чишћење и истребљење Палестинаца“, рекла је новинарка Муна Хава на видео снимку.

У саопштењу директора Диме Катибсаида задуженог за дигитални садржај је наведено да је видео објављен без дужне провере.

Израелско Министарство спољних послова је оценило током викенда да видео има за циљ да испере мозак младим Арапима како би их навео да мрзе Израел.

„ Ово објашњење холокауста је најгора врста погубног зла. Тако Ал Џазира испира мозгове младим људима у арапском свету и наставља мржњу према Израелу и Јеврејима“, навело је министарство на Твитеру.

Израел је 2017. године претио да ће затворити локалне канцеларије Ал Џазире, а премијер Бењамин Нетањаху је оптужио тај сервис за хушкање на насиље и подстицање смртоносних терористичких напада.