ПАРИЗ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ОД свих избора који ће се ове недеље одржати у Европи, најважнији су они у Француској. Ову поруку послао је Стив Бенон, бивши главни саветник америчког председника Доналда Трампа. Бенон не подржава само Ле Пенову, већ све европске суверенисте и виђен је као њихов својеврсни ментор.

Француски медији отимају се око некадашњег стратега Трампове победе, а сада самосталног политичког саветника. Гостујући у веома гледаној емисији информативне телевизије БФМ, у понедељак је, између осталог, поручио да би био веома срећан да суверенистичке странке добију предстојеће изборе, а за Француску каже да су ови избори референдум против Макронове политике.

Противници у њему виде посредника преко кога амерички председник жели да ослаби Европу, као што је то истакао француски премијер Едуар Филип. Одговарајући, Бенон је нагласио да је, напротив, Америци потребна јака Европа, а да ће је суверенистички покрети, реформисањем, ојачати.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бенон преко Додика скупља српске гласове

Рекао је и да би, уколико популисти освоје више од 30 одсто, то дало елан Трампу за кампању 2020. године, као и да не мисли да би добио претходне изборе да није било "брегзита" јер је све повезано пошто се ради о одбијању елите.

Нагласио је, међутим, да његова помоћ није потребна суверенистима и популиста, има који се залажу за Европу нација, рекавши да је "само посматрач", док га супротни табор оптужује да је "спин доктор" крајње деснице.

И Марин ле Пен изјављује да Бенон не учествује у њеној кампањи, иако је прошле године био њен главни гост на партијском конгресу. Каже да јој је он само финансијски саветник.

КИНГ "ПОНОСАН" НА ТРАМПА

БЕНОН је признао да је зарадио доста новца у "Голдман Саксу", да се последњих десетак година посветио покрету популиста и да је поносан што тако користи свој новац. Бранио се од оптужби да је расиста и рекао да би Мартин Лутер Кинг био поносан на економску политику Доналда Трампа.