Зеленски распустио Порошенков тим

Бранко ВЛАХОВИЋ

20. 05. 2019. у 10:10

Зеленски распустио Порошенков тим

Владимир Зеленски AP Photo

Несвакидашња инаугурација новог председника Украјине у Врховној ради. Развлашћен парламент, најава новог изборног закона

МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

НОВИ председник Украјине Владимир Зеленски (41) у понедељак је у свом првом говору после полагања заклетве саопштио да - распушта парламент. Уз то, замолио је посланике да изгласају закон којим би се укинуо њихов имунитет, као и да се донесе нови изборни закон.

Тако је Зеленски испунио обећање да ће његова инаугурација и говор на њој бити необични. Између осталог, у Врховну раду је стигао пешице, шетајући кроз парк, а не у свечаној колони. У говору је замолио посланике да у кабинетима не стављају његове слике, а цитирао је покојног америчког председника Роналда Регана, иначе глумца као што је и Зеленски, који је рекао да влада не решава проблеме, већ је она сама проблем. Нови председник је сугерисао члановима руководства Украјине да напишу оставке и препусте места онима који ће мислити о новим поколењима, а не о будућим изборима.

Прочитајте још - ЗЕЛЕНСКИ НА ЧЕЛУ УКРАЈИНЕ: Комичар лако узео фотељу Порошенку

Говорећи о нормализацији односа у Донбасу, Зеленски је рекао да Украјина није почела рат али да она треба да га заврши.

- Спреман сам на пад рејтинга и губитак функције само да престане да се пуца у Донбасу и да дођемо до мира - рекао је Зеленски.

Истакао је да су Крим и Донбас украјинске територије. Затим је прешао са украјинског језика на руски и казао да је он спреман на дијалог, али први корак мора бити ослобађање свих заробљених Украјинаца.


Нови председник је завршио говор речима:

- Раније сам засмејавао Украјинце, а сада ћу чинити све да они не плачу - завршио је свој говор нови председник Зеленски.

Инаугурацији је присуствовало петоро председника држава. Осим председнице Грузије и председника Мађарске, били су и председници три прибалтичке државе, бивше совјетске републике.

Америку је представљала делегација на челу са министром енергетике Рикијем Перијем, која је донела поруку председника Трампа у којој се лидер САД "нада да ће успешно сарађивати са новим председником и новим парламентом". Пре пет година на инаугурацију Петра Порошенка председник Барак Обама је послао потпредседника Џозефа Бајдена.

Прочитајте још - ЗЕЛЕНСКИ НА ЧЕЛУ УКРАЈИНЕ: Комичар лако узео фотељу Порошенку

ПОРТПАРОЛ председника Русије Дмитриј Песков је рекао да Путин неће честитати на инаугурацији Зеленском, али ће му честитати ако реши проблем Донбаса. Песков је казао да засада нису планирани никакви контакти Путина и Зеленског. А што се тиче изјаве Зеленског да намерава да Крим врати Украјини, Песков је рекао да је то сада територија Русије која "није у надлежности председника Украјине".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације