Шведски тужилац који води истрагу о оптужби за наводно силовање против оснивача Викиликса Џулијана Асанжа поднео је данас захтев за његово хапшење, саопштило је тужилаштво.

Налог за хапшење, уколико буде издат, биће први корак у процесу који би резултирао Асанжовим изручењем Шведској из Велике Британије, где служи казну уд 50 недеља затвора због кршења услова кауције.

Прочитајте још - Џулијан Асанж осуђен на годину дана затвора

Шведска је поново отворила истрагу о наводном силовању, која је првобитно покренута 13. маја 2010. године.

ЗАПЛЕНА АСАНЖОВЕ ИМОВИНЕ ИЗ ЕКВАДОРСКЕ АМБАСАДЕ

У амбасади Еквадора у Лондону у току је заплена имовине оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа.

Власти Еквадора саопштиле су раније да ће предати Америци све Асанжове документе који су се налазили у еквадорској амбасади у Лондону.

Поред докумената, Сједињеним Државама ће бити предати и сви Асанжови мобилни телефони, компјутери и хард дискови.

Еквадор, у чијој се лондонској амбасади Асанж крио од 2012. године, одлучио је да укине дипломатски азил оснивачу „Викиликса“ због нарушавања више међународних конвенција.

Асанж је 11. априла ујутру ухапшен по налогу Шведске и САД. Суд у Лондону га је прогласио кривим за нарушавање услова пуштања из затвора уз кауцију и заказао следеће саслушање за 2. мај.

САД оптужују Асанжа за заверу и објављивање украдених службених докумената. Министарство правде САД је саопштило да би Асанж могао да буде осуђен на пет година затвора.

Према одлуци лондонског суда, САД су дужне да до 12. јуна доставе Великој Британији документе за изручење Асанжа. У случају подизања оптужнице на основу Закона о шпијунажи, Асанж би у САД могао да буде осуђен на смртну казну.


sputniknews.com