ПРЕДСЕДНИК САД Доналд Трамп затражио је да се припреми документација за помиловање припадника америчке војске оптужених или осуђених за ратне злочине, укључујући и оне који би требало да буду осуђени због тога што су пуцали у ненаоружане цивиле у Ираку, објавио је "Њујорк тајмс" позивајући се на двојицу неименованих америчких званичника упознатих с овом темом.

Лист додаје је Трамп затражио да се документација одмах припреми, уз назнаку да разматра помиловање за њих око Дана сећања, 27. маја.

Један од цитираних званичника рекао је да прикупљање документације за помиловање иначе траје месецима, али да је Министарство правосуђа извршило притисак да све буде готово пре празничног викенда.

Наводи се да је међу захтевима и онај који се односи на команданта посебних операција Едварда Галагера из морнаричких јединица "фоке" (СЕАЛ), за којег је суђење предвиђено наредних недеља. Галагер је оптужен да је у Ираку пуцао на ненаоружане цивиле, а непријатељског заробљеника убио је ножем.

Прочитајте још - Трамп зарадио 434 милиона долара у 2018.

Према информацијама "Њујорк тајмса", такође се верује да ће у процес помиловања бити укључен случај мајора Метјуа Голстејна, припадника специјалних снага ("зелене беретке") који је оптужен за убиство ненаоружаног Авганистанца 2010. године.

Лист наводи да се верује да ће и други случајеви бити укључени у документацију, али не износи имена актера.

Министарство правосуђа није коментарисало извештаје листа. Бела кућа још није одговорила на захтев "Њујорк тајмса" за коментар.

Хоће ли ратни злочини остати без казне


Правни стручњаци цитирани у извештају наводе да помиловања оптужених и осуђених ратних злочинаца, укључујући и неке од њих којима суђење још није почело, није било у недавној историји и неки су забринути да би ова помиловања могла поткопати легитимитет војних закона.

СТАВ О АБОРТУСУ

ТРАМП се у недељу огласио и поводом још једне запаљиве теме која је поделила Америку, а то је случај готово тоталне забране абортуса у држави Алабами, што је изазвало бројне реакције.

- Ја сам увек против абортуса, осим када је трудноћа резултат силовања, инцеста или постоји опасност по живот мајке - изјавио је председник САД.

Чак 16 америчких држава је поднело захтев да преиспита сопствени закон о абортусу не би ли у њега уградило нова, строжа правила о прекиду трудноће.