Америчка морнарица саопштила је данас да је извела вежбе у Арапском мору с ударном групом носача авиона послатом у Персијски залив ради борбе против наводне, неспецифичне претње из Ирана.

Морнарица је саопштила да су вежбе и обука изведени са групом носача авиона УСС Абрахам Линколн у координацији са америчким маринцима, одражавајући "убојитост и агилност САД да одговоре на претњу", као и да одвраћају од конфликта и штите америчке стратешке интересе.

У вежбама су учествовале и амфибијска група и 22. експедициона морнаричка јединица које су такође размештене у зони операција америчке Пете флоте у Персијском заливу, преноси АП.

Вежбе су, како је саопштено, изведене у петак и суботу.

Пета флота америчке ратне морнарице са седиштем у Бахреину претходно је објавила на Фејсбуку да су земље чланице Савета за сарадњу у Заливу (GCC) започеле појачане безбедносне патроле у међународним водама подручја Персијског залива.

Бахреин, као савезник САД, упозорио је у суботу своје држављане да не путују у Ирак и Иран и затражио од оних који су већ у тим земљама да се врате "одмах" због своје безбедности.

Прочитајте још - Русију не плаше амерички бродови

Истовремено, саудијски министар спољних послова Адел ал Џубеир саопштио је да Саудијска Арабија жели да избегне рат у региону, али је спремна да одговори "свом снагом и одлуцћношћу" након прошлонедељних напада на саудијске танкере и нафтна постројења.

Он је на прес конференцији оптужио Иран да настоји да дестабилизује регион и позвао међународну заједницу да преузме одговорност и заустави ту земљу у таквим настојањима, јавио је Ројтерс.